Νεολαία Συνασπισμού: Για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού: Για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, 20.06.10

Από το 2001 η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Οι πρόσφυγες όμως δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάζουν… Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπολογίζει τον αριθμό τους σε 40 εκατομμύρια. Σε αυτή την κατηγορία όμως δεν συνυπολογίζονται ούτε οι οικονομικοί πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, όχι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αλλά πιεσμένοι από τις άμεσες και στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους, ούτε οι λεγόμενοι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες (πχ από το Μπαγκλαντές) θύματα μιας προϊούσας οικολογικής καταστροφής ανυπολόγιστων διαστάσεων.

Πέρα απ τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους δουλεμπόρους και τα κάθε είδους κυκλώματα εκμετάλλευσής τους, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και με τις δυνάμεις καταστολής  τόσο των εθνικών κρατών όσο και της FRONTEX που στην προσπάθειά τους  να διασφαλίσουν την ύπαρξη της  «Ευρώπης φρούριο» δεν διστάζουν να δολοφονούν με νάρκες και βυθίσεις πλοίων όποιον επιχειρεί να περάσει τα σύνορα.

Θεωρούμε ως τουλάχιστον υποκριτική και προκλητική τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ που συμμετέχοντας στις σχετικές «εορταστικές» εκδηλώσεις  διατυμπανίζουν την «ευαισθησία» τους για το ζήτημα. Παρόμοια όμως «ευαισθησία» δεν φαίνεται να υπάρχει ως προς την άμεση απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, οι οποίες συμμετέχουν και επικουρούν την ιμπεριαλιστική κατοχή εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων Αφγανών αλλά και ένα μαζικό προσφυγικό κύμα προς τη Δύση.  Ούτε ως προς την απόδοση ασύλου σε όσους την δικαιούνται, καθώς παγίως  οι διοικητικές αρχές της χώρας  απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις .Σύμφωνα, μάλιστα, με επίσημα κρατικά στατιστικά δεκτό γίνεται περίπου το 1% των σχετικών αιτήσεων, πρακτική που όχι μόνο δυσκολεύει την ζωή των προσφύγων αλλά είναι και παράνομη. Τέλος, ο περιβόητος νόμος απόδοσης ιθαγένειας το μόνο που κάνει είναι να αποδίδει  τα αυτονόητα και στοιχειώδη δικαιώματα σε μια μικρή μειοψηφία μεταναστών και προσφύγων ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζει τους υπόλοιπους στην μόνιμη παρανομία.

Σαν Νεολαία Συνασπισμού θεωρούμε πως τέτοιες μέρες δεν μπορεί να είναι ευκαιρίες για ανέξοδο και υποκριτικό «ανθρωπισμό»  αλλά  αφορμή για κοινούς αγώνες των ελλήνων εργαζομένων, των προσφύγων και των μεταναστών για την οριστική ανατροπή ενός βάρβαρου κόσμου της εκμετάλλευσης, την φτώχειας, του πολέμου και των διακρίσεων.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 20 Ιουνίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: