ΣΥΝ: Αμοιβαία μείωση εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας

ΣΥΝ: Αμοιβαία μείωση εξοπλισμών και άρση του casus belli, Αυγή 14.05.10

Την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία προτάσσει, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο ΣΥΝ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «η επίσκεψη Ερντογάν θα έπρεπε να συνοδευτεί από μια χειρονομία άρσης του casus belli».

Υπογραμμίζοντας πως «η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους δυο λαούς» ο ΣΥΝ τονίζει ότι «δεν είναι μοιραίες οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί, που μόνο τους εμπόρους όπλων και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ υπηρετούν». Παράλληλα σημειώνει πως «οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δυο χωρών». Ταυτόχρονα υποστηρίζει την ουσιαστική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επίσης αντικρούει μια ΝΑΤΟ-κεντρική αντίληψη για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Με σχετική δήλωσή του ο υπεύθυνος τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Π. Τριγάζης, υπογραμμίζει ότι «θέλουμε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

* Με ανησυχία και καχυποψία αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι έχει να κάνει με «παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση στον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας».

* Τη μείωση των εξοπλισμών και τον κίνδυνο των πυρηνικών εργοστασίων προτάσσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν. “Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα σε συμφωνία για δραστικές αμοιβαίες μειώσεις εξοπλισμών, αλλά και να αναλάβει η ίδια ευρύτερες πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει ολόκληρη η Ν.Α. Ευρώπη ζώνη χωρίς πυρηνικά”, δήλωσαν από κοινού οι εκπρόσωποι Τύπου του κόμματος, Γ. Παρασκευόπουλος και Γ. Κοντούλη.

Δείτε ακόμα:

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαΐου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: