Διάλυση του ακροδεξιού κόμματος της Τσεχίας αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Την απόφαση να διαλυθεί το εξωκοινοβουλευτικό ακροδεξιό Εργατικό Κόμμα της Τσεχίας έλαβε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, καταδικάζοντας τον ακραίο χαρακτήρα του, το «οποίο απειλεί τη Δημοκρατία, έχοντας διασυνδέσεις και με τον τσέχικο νεοναζιστικό χώρο».
Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει στις αρχές Ιανουαρίου η τσέχικη μεταβατική κυβέρνηση του Γιαν Φίσερ.

Το Εργατικό Κόμμα, αντιδρώντας στην απόφαση, απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για μία απόφαση με πολιτικά κίνητρα και στόχο να εξαναγκαστούν σε σιωπή οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Την ενάγουσα τσεχική κυβέρνηση εκπροσώπησε στις συνεδριάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο γνωστότερος δικηγόρος στη χώρα, ο Τόμας Σόκολ, ο οποίος απέδειξε με πλήθος στοιχείων τις προσωπικές και μη διασυνδέσεις του ακροδεξιού Εργατικού Κόμματος με την επίσημα απαγορευμένη νεοναζιστική ομάδα Εθνική Αντίσταση.

Μετά τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αρχηγός του κόμματος Τόμας Βάντας προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος για να συμμετάσχει στις τσεχικές βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 και 29 Μαΐου.

Πηγή: tvxs.gr

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 18 Φεβρουαρίου, 2010.

 
Αρέσει σε %d bloggers: