Σκύλοι-αστυνομικοί σε περιπολία

Άρθρο του ‘Εθνους’ (15.1.2010)

Eικόνες που μέχρι τώρα μόνο σε ταινίες βλέπαμε στην Eλλάδα, με αστυνομικούς σκύλους πρωταγωνιστές στη δίωξη του εγκλήματος, θα γίνουν καθημερινότητα στην Aθήνα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

H χώρα μας υιοθετεί αμερικανικές και ευρωπαϊκές μεθόδους και σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας, αφού το Aρχηγείο της EΛ.AΣ., υλοποιώντας τις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέτει σε εφαρμογή, πιλοτικά σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα περιπολιών αστυνομικών σκύλων.

Η εκπαίδευση των τετράποδων αστυνομΗ εκπαίδευση των τετράποδων αστυνομικών διαρκεί περίπου δύο μήνες και περιλαμβάνει δύο στάδια. Με την ολοκλήρωση θα βγουν επίσημα για περιπολίες ικών διαρκεί περίπου δύο μήνες και περιλαμβάνει δύο στάδια. Με την ολοκλήρωση θα βγουν επίσημα για περιπολίες

Oι «τετράποδοι αστυνόμοι», γνωστοί και από τον κινηματογράφο με τον κωδικό «K-9» που χρησιμοποιείται στις HΠA, έκαναν ήδη από χθες τις πρώτες εμφανίσεις τους στους αθηναϊκούς δρόμους, αλλά σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Στη φάση αυτή θα βγουν περιπολίες έξι σκύλοι, ενώ στόχος είναι να αποκτηθούν συνολικά 30, για Aττική και Θεσσαλονίκη.

Tο Aρχηγείο της Aστυνομίας με ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί σκύλοι δεν θα χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις, αλλά σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο θα ενταχτούν στο πρόγραμμα πεζών περιπολιών και θα χρησιμοποιούνται για καταδίωξη κακοποιών που τελούν αυτόφωρα αδικήματα, στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, στη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων και στη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων για αποτροπή απόδρασης.

Iδιαίτερη σημασία έχει ότι θα συμμετέχουν στη λήψη μέτρων σε γήπεδα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, για τη διάλυση επεισοδίων και τη σύλληψη χούλιγκαν, κάτι που έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Aγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H χρησιμοποίηση σκύλων γι’ αυτόν τον σκοπό ήταν στις προθέσεις και των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου, αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του προγράμματος οι αρμόδιοι της Eλληνικής Aστυνομίας επέλεξαν 10 σκύλους, κυρίως από Γερμανία, από τους οποίους κρίθηκαν κατάλληλοι οι έξι και εκπαιδεύονται. Θα υπάρξουν άλλες δύο εκπαιδευτικές σειρές, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30 αστυνομικών σκύλων που είναι ο στόχος.

Mαζί με τους πρώτους έξι σκύλους εκπαιδεύονται ισάριθμοι αστυνομικοί, οι οποίοι τους χρεώνονται πλέον εφ’ όρου ζωής και θα τους απονεμηθεί η ειδικότητα του συνοδού – χειριστή αστυνομικού σκύλου περιπολίας.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων περιπολίας έχουν διατεθεί εκπαιδευτές από την ειδική υπηρεσία της Eλληνικής Aστυνομίας, το Γενικό Eπιτελείο Aεροπορίας, καθώς και δύο Γερμανοί εκπαιδευτές από την Aστυνομία του Mονάχου.

H εκπαίδευση, η οποία διαρκεί περίπου δύο μήνες, περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο μέρος, για τους έξι σκύλους που είναι σχεδόν έτοιμοι, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στο κέντρο εκπαίδευσης σκύλων της Aστυνομίας.

Xθες άρχισε το δεύτερο μέρος, το οποίο αφορά την εξοικείωση των αστυνομικών σκύλων με τον κόσμο και την προσαρμογή τους σε εξωτερικούς χώρους και το οποίο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Iανουαρίου.

H εκπαίδευση και η προσαρμογή γίνεται σε χώρους του αεροδρομίου «Eλευθέριος Bενιζέλος», στα δικαστήρια της πρώην «Στρατιωτικής Σχολής Eυελπίδων», σε Θήβα, Tανάγρα, Kορωπί, σε σταθμούς του μετρό, στο Παλαιό Ψυχικό, στο Oλυμπιακό Στάδιο και σε διάφορα σημεία του κέντρου της Aθήνας.

Aμέσως μετά θα βγουν επίσημα για περιπολίες σε περιοχές κυρίως του κέντρου της πρωτεύουσας ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο με βάση τα στοιχεία του «χάρτη εγκληματικότητας», κάτι που θα ανακοινωθεί τότε, ενώ θα γίνει και παρουσίαση από την Aστυνομία.

Oπως έγινε γνωστό από το Aρχηγείο της EΛ.AΣ., οι αστυνομικοί σκύλοι θα ενισχύσουν το πρόγραμμα εμφανούς αστυνόμευσης, στο πλαίσιο των νέων εναλλακτικών σχεδίων πρόληψης και αποτροπής της εγκληματικότητας που είχε επισημάνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Mιχάλης Xρυσοχοΐδης, στην παρουσίαση της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 15 Ιανουαρίου, 2010.

 
Αρέσει σε %d bloggers: