Πρωτοβουλία για σύσταση Παρατηρητήριου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου καταγραφής των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας με αφορμή τις αθρόες προσαγωγές στο “σωρό” αλλά και τις καταπατήσεις θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων που τις συνόδευσαν, ανακοίνωσαν δικηγόροι- μέλη της Νομικής βοήθειας και γονείς ανήλικων παιδιών που προσήχθησαν τις προηγούμενες μέρες.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χτες γονείς και συνήγοροι προσαχθέντων κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες κράτησης των ανήλικων, ενώ ο δημοσιογράφος, Βαγ. Γέττος περίγραψε την κατάσταση κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σημειώνοντας πως ένας αστυνομικός με πολιτικά “περιφερόταν” κρατώντας μια ξύλινη βέργα, απειλώντας και βρίζοντας, κυρίως τους ανήλικους προσαχθέντες. Επισήμανε μάλιστα καταγγελίες γονέων και μαθητών από την Κόρινθο όπου ανήλικος με αναπηρία που προσήχθη αναίτια και αδικαιολόγητα, σήμερα είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα λόγω του νόμου για τις κουκούλες.

Η Ευαγ. Σαντού, δικηγόρος ανήλικης μαθήτριας που προσήχθη τη Δευτέρα, μίλησε για το “χυδαίο υβρεολόγιο” που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί σε παιδιά επισημαίνοντας πως με τον τρόπο που έγιναν οι προσαγωγές, “στα τυφλά”, θα “μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση το παιδί του καθενός”. Η Έφη Μουγκαράκη, δικηγόρος και μέλος της νομικής βοήθειας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τόσο οι δικηγόροι όσο και οι γονείς που βρέθηκαν έξω από τους χώρους κράτησης δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους ανηλίκους, καταγγέλλοντας πως οι απολογίες που απέσπασαν οι αστυνομικές αρχές είναι άκυρες αφού δεν γνωστοποιούνται τα δικαιώματα στους ανηλίκους, δεν παρευρισκόταν δικηγόρος ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπαγορεύθηκαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης επισήμανε και η Κατερίνα Πούτου, μητέρα ανήλικης προσαχθείσας. “Κανείς δεν μας έλεγε τι συμβαίνει, για ποιο λόγο κρατούνται τα παιδιά μας, πότε θα φύγουν και ποια είναι τα ονόματα των αστυνομικών που τους προσήγαγαν”, είπε.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος περίγραψε αναλυτικά την προσαγωγή του γιου του, φοιτητή του ΕΜΠ. Αστυνομικοί με πολιτικά πριν το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, σταμάτησαν στην οδό Σόλωνος το αυτοκίνητο που επέβαιναν δύο φοιτητές και παρότι και οι δύο επέδειξαν την αστυνομική τους ταυτότητα, τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, ενώ άνδρας της ασφάλειας, του οποίου τα στοιχεία δεν τους έγιναν γνωστά, οδήγησε ως τη ΓΑΔΑ το αυτοκίνητο. Στους δύο φοιτητές άνοιξε φάκελος που περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων τους και την εν λόγω προσαγωγή.

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες αστυνομικών μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση «astynomikiaftheresia@gmail.com».

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 12 Δεκέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: