Μηνύσεις από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων για τα χημικά

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων δραστηριοποιείται εδώ και δυο χρόνια σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της καθημερινής ζωής στη γειτονιά. Ζητήματα όπως η καθαριότητα και η φροντίδα της περιοχής, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων, η ηχορρύπανση, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας  και η συνεχής παρουσία ειδικών δυνάμεων στην περιοχή με ρίψη χημικών, οι διαρκείς και αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, οι ξυλοδαρμοί και οι χυδαίες προκλήσεις που όχι μόνο δε λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν.  Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη δολοφονία του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου από την αστυνομία τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Η δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού στη γειτονιά μας μάς εξόργισε, δεν μας εξέπληξε. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ήταν το θύμα της αυθαίρετης συμπεριφοράς των ειδικών δυνάμεων στη περιοχή, οι οποίες προσάγουν στο τμήμα άτομα που απλώς κυκλοφορούν ή πίνουν το ποτό τους και ακόμη εκφοβίζουν και υβρίζουν χυδαία ανθρώπους κάθε ηλικίας και δη γυναίκες χωρίς κανένα προκάλυμμα. Η Αστυνομία κάνει επίδειξη δύναμης στα Εξάρχεια και όπως τραγικά έδειξε η περίπτωση του Αλέξη δεν προσβάλλει μόνο την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου αλλά και δολοφονεί.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων είχε υψώσει την φωνή της ενάντια στην αστυνομοκρατία στην περιοχή με αφίσες, πορείες, συζητήσεις και πριν την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου επειδή φοβόμασταν ένα τέτοιο γεγονός. Είχαμε αναδείξει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις καμία υπηρεσία δεν έχουν να προσφέρουν στους πολίτες των Εξαρχείων όσες φορές κλήθηκαν να επέμβουν  για καθημερινές κλοπές, για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή όταν γίνονται καταγγελίες για  εμπόριο ναρκωτικών, επικαλούμενες το «άβατο» το οποίο όμως πολύ εύκολα προσπερνούν όταν κατεβαίνουν ως κομάντο σε «θεαματικές ενέργειες» που (συν)ταράσσουν τη ζωή της γειτονιάς. Είχαμε διαδηλώσει ενάντια στις ρίψεις χημικών σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κάνουμε τα Εξάρχεια γειτονιά ζωντανή, ανθρώπινη και βιώσιμη, με πράσινο, φροντίδα, καθαριότητα, ελεύθερους χώρους και με συνεχείς δραστηριότητες πολιτισμού και συνεύρεσης.

θέλουμε τα Εξάρχεια να συνεχίσουν να είναι μια γειτονιά ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής δράσης. Δεν θα δεχθούμε, λοιπόν, κανένα κλίμα εκφοβισμού από οποιαδήποτε κατεύθυνση, πολύ περισσότερο από το κράτος. Αρνούμαστε να κλειστούμε παθητικά στα σπίτια μας να κλαίμε και να δυσκολευόμαστε να ανασάνουμε από τα δακρυγόνα, αφήνοντας να εξελίσσεται γύρω μας ένα κλίμα τρόμου στο όνομα της τάξης και της κοινωνικής ασφάλειας. Επειδή βαρεθήκαμε τα παχιά λόγια προχωρούμε άμεσα σε μηνύσεις για τα χημικά που έπεσαν στα Εξάρχεια το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις 3/9/2009 και στις 17/11/09.

  • Δείτε εδώ άρθρο της Αυγής για τα χημικά
  • Παλιότερο κείμενο του «Ιού» για το ίδιο θέμα (1998) εδώ

~ από dikaiomatansyn στο 30 Νοέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: