Πορεία στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Κανένα παιδί σε κελί» και της ημέρας πανελλαδικής δράσης αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις που για μια ακόμη φορά συμμετέχουν εκατοντάδες έγκλειστοι πολλών φυλακών της χώρας, μέλη και φίλοι της  Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων πραγματοποίησαν την  συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα.

Με την επίσκεψη αυτή δεν θεωρούμε βέβαια πως «σπάει» το άβατο αλλά σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για μια ρωγμή στο τείχος της σιωπής που περιβάλλει τον σκληρό καθεστώς της φυλακής.

Η είσοδος μιας επιτροπής στο χώρο του επισκεπτηρίου και η συνομιλία μας με μια αρκετά αντιπροσωπευτική ομάδα κρατουμένων (μετανάστες, πρώην χρήστες, κατηγορούμενοι για κλοπές κ.ά.) έπειτα από σχετική άδεια που μας δόθηκε ισχυροποίησε την πεποίθησή μας πως οι φυλακές ανηλίκων πρέπει άμεσα να καταργηθούν δίνοντας τη θέση τους σε ανοιχτές δομές παιδαγωγικού/ συμβουλευτικού/θεραπευτικού χαρακτήρα που στόχο θα έχουν την επανένταξη και όχι την εκδικητική/τιμωρητική μεταχείριση νέων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν καν το λόγο του εγκλεισμού τους – για παράδειγμα μετανάστες που δικάστηκαν χωρίς παρουσία διερμηνέα ή δικηγόρου και που αφού εκτίσουν πολύμηνη ποινή θα απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες από τη χώρα, με μόνο αδίκημα το ότι δεν είχαν κάρτα παραμονής. (Οι δε συνθήκες που βιώνουν οι ανήλικοι μετανάστες είναι ακόμη σκληρότερες, καθώς συχνά είναι αποκομμένοι από το συγγενικό τους περιβάλλον, χωρίς πόρους για την ικανοποίηση των στοιχειωδών τους αναγκών.)

Στο σύνολο των 365 εγκλείστων διαπιστώσαμε πως ελάχιστοι ήταν αυτοί που έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα, ενώ αντίθετα πολλές ήταν οι περιπτώσεις υπόδικων που ενώ θα μπορούσαν να έχουν περιοριστικούς όρους θεωρήθηκε σκόπιμο (άγνωστο για ποια «παιδαγωγική» αιτία) να προφυλακιστούν, παρότι ο νόμος υποδεικνύει ότι ειδικά για τους ανήλικους η φυλάκιση θα πρέπει να θεωρείται έσχατη μορφή καταστολής. Πολλοί επίσης ήταν οι κρατούμενοι για αδικήματα περί ναρκωτικών, συνθήκη που καταδεικνύει την ένδεια σε θεραπευτικά προγράμματα και δομές πρόληψης, αλλά και πως ο εγκλεισμός συχνά αποτελεί την «εύκολη λύση» για την πολιτεία. Άλλοι πάλι νεαροί βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα αδυνατώντας να πληρώσουν χρηματικές ποινές να εξαγορά το υπόλοιπο της ποινής τους.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι το σχολείο της φυλακής υπολειτουργεί ενώ οι καθηγητές δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι να διδάσκουν σε αυτές τις συνθήκες ούτε υπάρχουν καθηγητές για να διδάξουν τους μετανάστες, το φαγητό –όπως μας τόνισαν όλοι οι κρατούμενοι– είναι απαράδεχτο, «η ομελέτα φτιάχνεται  μόνο αλεύρι κι ένα αυγό για 40 άτομα» «το κρέας πάντα βρομάει» «τα μαγειρεία είναι άθλια» «όλοι σιχαίνονται το φαγητό, το τρώνε μόνο όσοι δεν έχουν λεφτά για μπακάλη κι όσοι δεν τους φέρνουν φαγητό στο επισκεπτήριο» είναι κάποια από τα σχόλια των παιδιών, το προαύλιο έχει παντού τσιμέντο, καθόλου δέντρα ή παγκάκια, μία σαραβαλιασμένη μπασκέτα κι ένα σπασμένο τέρμα ποδοσφαίρου, τα καρτοτηλέφωνα στην ακτίνα δεν επαρκούν, η υγειονομική περίθαλψη είναι ανεπαρκής, η ελλιπής βιβλιοθήκη λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία κάποιων συμπολιτών μας ενώ φυσικά απουσιάζει κάθε μορφή δημιουργικής ή ψυχαγωγικής απασχόλησης, καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις τόσο τις δικές μας όσο κι άλλων ομάδων και φορέων που καταλήγουν στο εξής: Οι φυλακές ανηλίκων της χώρας πρέπει να κλείσουν. Άμεσα. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται μολονότι το κόστος αξιοποίησής τους σίγουρα δεν υπερβαίνει αυτό της στελέχωσης και συντήρησης φυλακών. Είναι εγκληματικό λάθος να μην επενδύουμε στη στήριξη των νέων ανθρώπων αλλά στην εξόντωσή τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Ύστερα και από τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι θα επανεξετάσει τις δομές για την ανήλικη παραβατικότητα, θεωρούμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ώριμες οι συνθήκες για μία κοινωνία που δεν θα φυλακίζει τα παιδιά, εξορίζοντάς τα και διαπαιδαγωγόντας τα σ’ ένα περιβάλλον τιμωρητικό και πίσω από ψηλά τείχη και κλειδωμένες πόρτες.

~ από dikaiomatansyn στο 22 Νοεμβρίου, 2009.