Αυταρχική παρεμπόδιση ενημέρωσης σε στρατόπεδο

Με αυταρχικό τρόπο παρεμποδίστηκε ενημερωτική παρέμβαση στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη νέων του ΣΥΡΙΖΑ, που εξασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διάδοσης των ιδεών.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της πύλης προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, με την πρόφαση της παρεμπόδισης της εισόδου των νεοσυλλέκτων. Ωστόσο, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν κανονικά την παρέμβασή τους, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας(!) έπειτα από λίγα λεπτά. Ακολούθησε εξακρίβωση στοιχείων και απομάκρυνσή τους από τον χώρο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν έξω από την πύλη μέχρι το πέρας της διαδικασίας της κατάταξης.

Η παρέμβαση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στόχο είχε το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. «Δικαιώματα τα οποία συχνά καταπατώνται από τους αξιωματικούς και για τα οποία οι νεοσύλλεκτοι ουδέποτε ενημερώνονται από τις στρατιωτικές αρχές», όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους. Οι νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν «εξηγήσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον σκοπό και τη νομιμότητα της ενέργειάς τους».

Σχετική ερώτηση απηύθυνε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός, σχετικά με τη θέση τους “ως προς τη στάση των υπευθύνων του στρατοπέδου και των αστυνομικών”. Επιπλέον, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτήθηκαν αν διανέμεται “στους νεοσύλλεκτους ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτά ορίζονται στον Στρατιωτικό Κανονισμό 20-1”.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απαγόρευση διακίνησης πολιτικού υλικού έξω από στρατόπεδα

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, νέοι του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στη Τρίπολη, ήρθαν σε επαφή με τους νεοσύλλεκτους και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Δικαιώματα τα οποία συχνά καταπατούνται από τους αξιωματικούς και για τα οποία οι νεοσύλλεκτοι ουδέποτε ενημερώνονται από τις στρατιωτικές αρχές.

Υπεύθυνοι της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου προσπάθησαν με αυταρχικό τρόπο να μας απομακρύνουν με τη γελοία πρόφαση της παρεμπόδισης της εισόδου των νεοσύλλεκτων.

Εξασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διάδοσης των ιδεών, συνεχίσαμε την παρέμβαση και έπειτα από λίγα λεπτά είδαμε έκπληκτοι ότι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μας απομακρύνουν οριστικά, φέρνοντας την αστυνομία (!). Ακολούθησε εξακρίβωση των στοιχείων μας και η απομάκρυνσή μας από το χώρο, οι αστυνομικοί μάλιστα παρέμειναν έξω από την πύλη μέχρι το πέρας της διαδικασίας της κατάταξης.

Καταδικάζουμε την άκρως αντιδημοκρατική και απαράδεκτη στάση των υπευθύνων του στρατοπέδου καθώς και αυτή των αστυνομικών, που θυμίζει άλλες εποχές. Η «ομερτά» για τα αυξανόμενα κρούσματα «αυτοτραυματισμών» των φαντάρων, η συστηματική καταστρατήγηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αλλά και η καθημερινή αποδόμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος αυτού.

Εμείς μπορούμε πάντως να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να περάσουν την πύλη των στρατοπέδων η δημοκρατία και η κατοχύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για:

  • Μείωση θητείας στους 6 μήνες, ισόχρονη εναλλακτική υπηρεσία
  • Καμία δίωξη για τους αντιρρησίες συνείδησης
  • Έκδοση και δημοσιοποίηση ειδικής ετήσιας έκθεσης στην οποία θα αναφέρονται τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες του περασμένου έτους, εφόσον έχουν υπάρξει, τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν, καθώς και οι αποφάσεις και οι δράσεις που αναλήφθηκαν
Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 15 Νοέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: