Παράνομες απελάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Δελτίο τύπου από τη Νορβηγική Επιτροπή του Ελσίνκι (NHC), τη Νορβηγική Οργάνωση για τους Αιτούντες Ασυλο (NOAS) και τη ΜΚΟ AITΗMA
Τα Ευρωπαϊκά συμβαλλόμενα της Σύμβασης του Δουβλίνου μπορεί να παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η NOAS, η NHC και η ελληνική οργάνωση AITIMA δείχνουν ότι οι πρόσφυγες διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο απέλασης από την Ελλάδα, χωρίς να αξιολογείται η ανάγκη τους για προστασία.

Η έκθεση παρουσιάζει τις εμπειρίες των αιτούντων άσυλο που έχουν απελαθεί νύχτα στην Τουρκία, και στους οποίους δεν έχει δοθεί η ευκαιρία αξιολόγησης της ανάγκης τους για προστασία σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Στην Τουρκία διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να σταλούν πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
«Έχουμε τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο οι αιτούντες άσυλο, μαζί με άλλους μετανάστες, συλλαμβάνονται από την αστυνομία και μεταφέρονται στα τουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου στη Βόρεια Ελλάδα. Η έλλειψη βασικής νομικής προστασίας στην Ελλάδα είναι ο κύριος λόγος που αυτό επιτρέπεται να συμβεί, καθώς επίσης και ότι η πολιτική της Ελλάδας όσον αφορά την απέλαση των μεταναστών δεν ρυθμίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από επίσημες διαδικασίες», λέει ο ανώτερος σύμβουλος της Νορβηγικής Οργάνωσης για τους Αιτούντες Ασυλο (NOAS), Sylo Taraku.
Η προστασία από την επαναπροώθηση πρόσφυγα σε ένα μέρος όπου μπορεί να διατρέχει τον κίνδυνο δίωξης, η λεγόμενη μη επαναπροώθηση, ουσιαστικά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των διεθνών δικαιωμάτων των προσφύγων. Το ίδιο ισχύει και για τις έμμεσες απελάσεις, θέτοντας έτσι προ των ευθυνών τους τα ευρωπαϊκά κράτη εάν χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία επιστρέφουν άτομα εκθέτοντάς τα έτσι σε δίωξη.
«Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιστροφές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δουβλίνου ΙΙ, προκειμένου να σεβαστούν τις συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) του Απριλίου 2008. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά αποτελεί ζήτημα θεμελιωδών δικαιωμάτων», λέει η Berit Lindeman της Νορβηγικής Επιτροπής του Ελσίνκι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να επιδιώξει τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού επιμερισμού ευθυνών, προκειμένου να μειωθεί ο σχετικά υψηλός αριθμός των αιτούντων άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα ότι θα σταματήσουν οι παράνομες απελάσεις και να καθιερώσει και εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα παροχής ασύλου, σύμφωνο με τα πρότυπα της Ε.Ε», προσθέτει ο Σπύρος Ριζάκος της ΜΚΟ AITΗMA.
Η έκθεση, Από την Πίσω Πόρτα: Κανονισμός ΙΙ του Δουβλίνου και οι παράνομες απελάσεις από την Ελλάδα, είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες: http://www.noas.org//file.php?id=240 και http://www.nhc.no/php/files/documents/Publikasjoner/Rapporter/Landogtema/2009/44836_Rapport_out_the_backdoor.pdf.

~ από dikaiomatansyn στο 14 Νοέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: