Οι μεταναστευτικές οργανώσεις για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Άρθρο του Νίκου Μορφονιού στην «Αυγή» (8.11.2009)

Θετικά αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την παροχή ψήφου και ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά οι μεταναστευτικές οργανώσεις, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις μέχρι να διατυπωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή τοποθετούν ως προτεραιότητα τη χορήγηση υπηκοότητας στα παιδιά τους, θυμίζοντας πως προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μιλούσε όχι μόνο για τα παιδιά που γεννήθηκαν αλλά και εκείνα που μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη προανήγγειλε «τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας κυρίως βεβαίως της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς», όπου προτείνουμε την απόκτηση ιθαγένειας με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας». Επίσης, δεσμεύτηκε για «τη συμμετοχή των μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι και μία επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Βλέπουμε με αισιοδοξία τις εξαγγελίες», μας λέει η Λορέτα Μακόλι από την Καμπάνια ‘Όχι στον Ρατσισμό από Κούνια’, που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη χορήγηση υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών. «Είναι κάτι καλό για μας και τα παιδιά μας», συνεχίζει, «για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα, να κάνουν αυτό που θέλουν, να σπουδάζουν χωρίς προβλήματα. Όμως, πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρι να δούμε τις ρυθμίσεις. Το δικό μας αίτημα είναι να πάρουν υπηκοότητα όλα τα παιδιά των μεταναστών, όχι μόνο όσα γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Και εκείνα δηλαδή που είναι από μικρή ηλικία εδώ και έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία».

«Θέλουμε να δούμε πρώτα τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αποκλεισμοί» υπογραμμίζει ο Μοάβια Αχμετ, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. » Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το δικαίωμα ψήφου για τους μακροχρόνια διαμένοντες, όταν οι μετανάστες που έχουν την άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» είναι ελάχιστοι. Εγώ, για παράδειγμα, ζω 30 χρόνια στην Ελλάδα, όμως δεν μπορώ να παρά αυτή την άδεια, κατά συνέπεια δεν θα μπορώ να ψηφίζω. Θεωρητικά είναι σημαντική η ρύθμιση, όμως στην πράξη δεν λέει τίποτα, αν δεν διευρυνθεί πραγματικά η χορήγηση των αδειών ‘επί μακρόν διαμένοντος'». Αναφορικά με το ζήτημα της ιθαγένειας, ο Μοαβία τονίζει ότι «η απόκτηση της υπηκοότητας είναι προτεραιότητα για μας, καθώς δεκάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στον αέρα. Όμως, δεν πρέπει να περιοριστεί η ρύθμιση μόνο στα παιδιά, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στο Φόρουμ ο κ. Παπανδρέου. Να σας θυμίσω ότι η δήλωση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για το θέμα αφορούσε και τα παιδιά που μεγάλωσαν και φοίτησαν σε σχολεία στην Ελλάδα, όχι μόνο όσα γεννήθηκαν εδώ».

«Είναι ένα θετικό βήμα για μια καλύτερη ζωή για τη δεύτερη γενιά» μας λέει ο 28χρονος Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός στο επάγγελμα και μετανάστης δεύτερης γενιάς και ο ίδιος από τη Νιγηρία. «Αίτημά μας όμως», προσθέτει, «είναι να χορηγηθεί υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά και σε αυτά δηλαδή, που είναι από μικρά στην Ελλάδα». Όσο για το δικαίωμα ψήφου, ο Μανώλης τονίζει ότι «μας χαροποιεί ιδιαίτερα η χορήγηση της ψήφου, καθώς μας βάζει στη θέση, που πραγματικά ανήκουμε στην κοινωνία».

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 8 Νοέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: