Αθήνα, 2-4 Νοεμβρίου 2009: Διεθνής συνάντηση και διαδήλωση των αντιρατσιστικών κινημάτων

afisa_sinodos_tetraxrwmi[1]

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) το διακυβερνητικό Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD). Παράλληλα με τις εργασίες της κυρίως διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί και η λεγόμενη «συνάντηση της κοινωνίας των πολιτών» στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Εμείς οι μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές, συνδικαλιστικές, δικαιωματικές και αριστερές οργανώσεις, που εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό, λέμε ΟΧΙ σε αυτό το ψευδεπίγραφο Φόρουμ γιατί:

 • Είναι εξοργιστικό οι ίδιες οι κυβερνήσεις που έχουν εξαπολύσει πογκρόμ σε όλη την Ευρώπη (ή και αλλού στον κόσμο) εναντίον των μεταναστών, να στήνουν τώρα «νηφάλιες» συζητήσεις για τη μετανάστευση, συζητήσεις για τους αριθμούς της ανάπτυξης και όχι για τις ζωές των ανθρώπων που χάνονται ή καταρρακώνονται καθημερινά.
 • Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις επιχειρείται να δοθεί πολιτική νομιμοποίηση στις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθούν τα δυτικά κράτη. Η φλυαρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για τη συστηματική παραβίασή τους.
 • Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας η συζήτηση για τα δεινά των προσφύγων των φτωχών χωρών, την ίδια στιγμή που οι πλούσιες χώρες παροξύνουν τις πολιτικές λεηλασίας και κατοχής που γιγαντώνουν την προσφυγιά.
 • Αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο να σπαταληθούν εκατομμύρια για μια διακυβερνητική φιέστα, την ίδια ακριβώς στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες στη δήθεν πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καν πρόσβαση στη στέγη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
 • Η διαχείριση της μετανάστευσης και η σύνδεσή της με την ανάπτυξη αποσκοπούν μονάχα στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων των χωρών υποδοχής και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών εμβασμάτων από τις κυβερνήσεις των χωρών αποστολής. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα τόσο των μεν όσο και των δε συναινούν στην υπερεκμετάλλευση των μεταναστών και μεταναστριών, ενώ επιβάλλουν και αποδέχονται ένα καθεστώς στέρησης δικαιωμάτων και προωθούν ένα πλέγμα αντιμεταναστευτικών πολιτικών και ρατσιστικών συμφωνιών επανεισδοχής.
 • Η ελληνική κυβέρνηση που υποδέχεται το Φόρουμ έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μια επίθεση που μετατρέπει την ατζέντα της Άκρας Δεξιάς σε επίσημη κρατική πολιτική. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι θάνατοι προσφύγων στα σύνορα είναι ρουτίνα, το άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων είναι πραγματικά κολαστήρια, η αστυνομική βία εναντίον των μεταναστών είναι κομμάτι της καθημερινότητας, οι διακρίσεις σε βάρος των αλλοδαπών εργαζομένων έχουν θεσμικό χαρακτήρα, τα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Εμείς οι μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές, συνδικαλιστικές, δικαιωματικές και αριστερές οργανώσεις καλούμε σε διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Καλούμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από όλο τον κόσμο, κάθε μεταναστευτική και αντιρατσιστική οργάνωση, να έρθουν στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου για να διαδηλώσουμε ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για να συζητήσουμε τη στρατηγική των αντιστάσεών μας. Να βρεθούμε όλοι-ες μαζί, διατηρώντας βέβαια ο καθένας την ιδιαιτερότητά του, για να διεκδικήσουμε:

 • Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες.
 • Να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.
 • Να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
 • Να μη γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.
 • Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική λεηλασία και κατοχή των φτωχών χωρών.

Να βρεθούμε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Νοέμβρη για να πούμε όχι στη διάσπαση και τον κατακερματισμό των εκμεταλλευόμενων. Όλοι-ες μαζί, «ξένοι» και «ντόπιοι», παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Για την κρίση δεν φταίνε ο μετανάστες, άλλα η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός.

Τα «αυτονόητα» της αντιμεταναστευτικής επιχειρηματολογίας (Κείμενο της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Νεολαίας Συνασπισμού στην «ΕΝΕΔΡΑ» – τεύχος 43, καλοκαίρι 2009)

Το ακούσαμε συχνά όλα αυτά τα χρόνια: «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…». Κάποτε αυτό το «αλλά» ήταν πρόλογος ενός ρατσιστικού επιχειρήματος κι άλλοτε αποδεικνυόταν ότι ο συνομιλητής μας είχε τελικά δίκιο: δεν ήταν ρατσιστής, αντίθετα, είχε πολύ σοβαρούς λόγους να μην είναι. Τι, όμως, ακολουθούσε (και ακολουθεί) αυτό το «αλλά»;

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια

Οι πρόσφυγες ….πέρα από αριθμούς (Άρθρο της Σταυρούλας Συράκου στην Ενέδρα, τεύχος 43)

Αυτές τις δύσκολες μέρες, μία φράση έχει καθιερωθεί για τους πρόσφυγες: «είναι πολλοί». Πάνω σ’ αυτές τις δύο λέξεις έχει στηθεί το πογκρόμ των ημερών μας, πάνω στις δύο αυτές λέξεις επιχειρηματολογεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση –από το ΛΑΟΣ ίσαμε το ΠΑΣΟΚ- για τα νέα μέτρα εναντίον τούτων «των πολλών». Πάνω σ’ αυτή τη φράση στηρίζονται τα τείχη της Ευρώπης, τα νέα οχυρά και οι νέοι οπλισμοί της, η «μεταναστευτική πολιτική της» εναντίον τούτων «των πολλών». Και τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάς «γνωρίζουν» από πρώτο χέρι ότι οι πρόσφυγες είναι πολλοί. Κι ας μην τους προσφωνούν με τ’ όνομα τους γιατί ξέρουν, κι ας τους «κολλάνε» περίεργες ταμπέλες ,όπως «λαθραίοι», «πράκτορες», «εγκληματίες», «τυχοδιώκτες», «παράνομοι», «ξένοι».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια

Για την εδραίωση του «προνοιακού σωβινισμού» (άρθρο του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, Αυγή, 28.6.2009)

Συμβολή στην αποτίμηση της ανόδου της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του 2009.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο

Να σταματήσει η κυβέρνηση το σαμποτάρισμα της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Κινημάτων

Συνέντευξη Τύπου, Πέμπτη 22/10/09 ΕΣΗΕΑ 12:00μμ

Ενώ …περισσεύουν οι υπουργικές διακηρύξεις περί σεβασμού στα δημοκρατικά δικαιώματα, η κυβέρνηση επιχειρεί το σαμποτάρισμα της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Κινημάτων (ΑΣΟΕΕ 1-3 Νοεμβρίου 2009). Με την απίστευτη δικαιολογία ότι «το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (που υπογράφει τα έντυπα των προσκλήσεων) είναι μια αριστερίστικη οργάνωση που οργανώνει διαδηλώσεις, δημιουργεί προβλήματα και καίει πράγματα (sic)», Ελληνικά Προξενεία αρνούνται τη χορήγηση βίζας εισόδου σε διεθνείς ακτιβιστές. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική πρόκληση που αποκαλύπτει πόσο απέχει η πραγματικότητα από τις εύηχες υποσχέσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα μέτρα ποινικοποίησης του πολιτικού φρονήματος και να επιτρέψει τη χορήγηση βίζας στους διεθνείς ακτιβιστές.

~ από dikaiomatansyn στο 1 Νοέμβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: