Για την (χακί) «άνοδο» των ακροδεξιών στην Καισαριανή

Άρθρο του πρώην δημάρχου Καισαριανής στην Αυγή (14.10.2009)

Πολλοί φίλοι και σύντροφοι με ρωτούσαν και στις ευρωεκλογές, αλλά και τώρα, πώς εξηγείται η απότομη «αύξηση» της ακροδεξιάς στην Καισαριανή. Πού οφείλονται οι πανηγυρισμοί της Χρυσής Αυγής για τα αποτελέσματα στην Καισαριανή. Τις απαντήσεις τις είχα από τις ευρωεκλογές. Διατηρώντας, όμως, τις αναγκαίες επιφυλάξεις δεδομένου του χαρακτήρα των ευρωεκλογών, απλώς περίμενα την επιβεβαίωση. Και δυστυχώς, η επιβεβαίωση ήταν οδυνηρή και αυτό το σημείωμα απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη.

Αναγκαστικά, επειδή το σημείωμα έχει κυρίως αποδεικτικό χαρακτήρα, θα χρησιμοποιηθούν αριθμοί και πίνακες που προσφέρονται και για περαιτέρω έρευνα από την ιστοσελίδα και του Δήμου Καισαριανής. Η Καισαριανή έχει χωριστεί με βάση απλώς μια γεωγραφική κατανομή σε 2 διαμερίσματα. Προκαταβολικά επισημαίνω ότι η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Καισαριανής είναι ομοιόμορφη και στα δύο εκλογικά διαμερίσματα. Και στις δύο πρόσφατες και απολύτως συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις είχαμε και «εισβολείς» που ψήφισαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Συγκεκριμένα:

Διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής, δηλαδή ΜΑΤ – ΜΕΑ κ.λπ. Οι ειδικοί κατάλογοι που ψήφισαν οι υπαγόμενοι στη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής τοποθετήθηκαν στο 1ο εκλογικό διαμέρισμα και αριθμούν σε 2.094 ψηφοφόροι και 302 ψηφοφόροι με ειδικές καταστάσεις από ΥΠ.ΕΣ./ΑΕΑ/ΓΔΑ/Υπηρ. Προστ. Επισ. σε 3 εκλογικά τμήματα στο 2ο εκλογικό διαμέρισμα. Στο πρώτο εκλογικό διαμέρισμα ο μέσος όρος ψηφισάντων κατά τμήμα είναι περίπου 400, που σημαίνει 300 πολίτες της Καισαριανής και 100 από ειδικούς καταλόγους, δηλ. ΜΑΤ – ΜΕΑ κ.λπ.

Και στις δύο αναμετρήσεις από τα στοιχεία των εκλογικών αντιπροσώπων, αλλά και των δικαστικών αντιπροσώπων, η αποχή στους ειδικούς καταλόγους ήταν σχεδόν μηδενική, άρα είχαν ξεχωριστή σημασία οι απόλυτοι αριθμοί πρωτίστως, αλλά και τα ποσοστά.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που βλέπετε στους πίνακες, αλλά και από μελέτη του κάθε εκλογικού τμήματος ξεχωριστά, προκύπτει ότι η σημαντική άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Καισαριανή, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, οφείλεται στους ειδικούς καταλόγους και σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς που προέρχονται από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Η συμπεριφορά των ειδικών καταλόγων από τους 302 ψηφοφόρους άλλων υπηρεσιών κυμαίνεται στα επίπεδα της γενικής εθνικής καταγραφής.

Οι πάρα πολλοί εκλογολόγοι, που διαθέτει η χώρα μας, θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ακόμη και τα ποσοστά που κατά τη δική μου εκτίμηση αγγίζουν ακόμη και τα όρια της «αυτοδυναμίας».

Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα κατά την άποψή μου πολύ μεγάλα, που έχουν σχέση και με αυτά που πιθανά θα έρθουν και γι’ αυτό έχει σημασία να δούμε όχι μόνο την επάρκεια «των επιχειρησιακών σχεδίων», αλλά και «το δόγμα», «την αντίληψη», για να μη χρησιμοποιήσω επικίνδυνες λέξεις όπως «φρόνημα».

Είναι σε όλους φανερό ότι είμαστε σε μια περίοδο που αντικειμενικά θα έχουμε κοινωνικές εντάσεις, εξαιρετικά πιθανόν να έχουμε και οργή, άρα με εξαιρετική σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπισθούν τέτοια ζητήματα που αφορούν την επιβολή του «νόμου» και «της τάξης».

Κατά την προσωπική μου αντίληψη το αίτημα για διάλυση των ΜΑΤ – ΜΕΑ κ.λπ. ήταν και παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Και αν οι κυβερνώντες δεν θέλουν να πάνε σε αυτό επειδή το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και έχει και άλλες εκφράσεις όπως «ανασυγκρότηση», «αναδιοργάνωση», «ριζική τομή», κ.λπ.

ΥΓ.: Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος θα ήθελα να εκφράσω και μία εντελώς προς το παρόν προσωπική άποψη. Ο Δεκέμβρης που μας πέρασε ίσως να ήταν πολύ πιο επώδυνος, αν δεν υπήρχε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

~ από dikaiomatansyn στο 14 Οκτώβριος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: