ΣΥΡΙΖΑ: Μορφή βασανιστηρίων συνιστούν οι πολύμηνες κρατήσεις των μεταναστών στα κρατητήρια της αστυνομίας

Δελτίο Τύπου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη –  «Μορφή βασανιστηρίων συνιστούν οι πολύμηνες κρατήσεις των μεταναστών στα κρατητήρια της αστυνομίας. Να αρθεί το απάνθρωπο καθεστώς από τη νέα κυβέρνηση», 09.10.09

Κρατητήριο Μεταναστών Πειραιά

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνης επισκέφθηκε σήμερα την Αστυνομική Διεύθυνση Κατερίνης. Εκεί ενημερώθηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή, επισκέφθηκε τους χώρους κράτησης και συνομίλησε με μετανάστες που βρίσκονται εκεί έως 3 μήνες.

Ο Τάσος Κουράκης, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή συναντάται σε όλους τους νομούς της χώρας, στηλίτευσε την μετατροπή των κρατηρίων σε χώρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, αντί για τη δημιουργία ανοιχτών χώρων φιλοξενίας στις κατά τόπους περιοχές. Επεσήμανε επίσης ότι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων ενώ είναι κατασκευασμένα και προορισμένα για διαμονή 3 έως 5 ημερών, χρησιμοποιούνται για πολύμηνη παραμονή χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, γεγονός που μαζί με την πολύμηνη παραμονή σε ακατάλληλους χώρους, σε συνθήκες υπερπληθυσμού, συνιστά μορφή βασανιστηρίων.

Τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία αυξήθηκε το όριο διοικητικής κράτησης των υπό απέλαση μεταναστών από 3 σε 6 μήνες, με δυνατότητα παράτασης του χρόνου αυτού για 12 επιπλέον μήνες, πέρα από το γεγονός ότι συνιστά τιμωρία ανθρώπων που δεν έχουν καταδικαστεί, έχει προκαλέσει και πρωτοφανή συμφόρηση στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Ο Τάσος Κουράκης καλεί τους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να φροντίσουν αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε ιδρύσει η προηγούμενη κυβέρνηση να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας αλλά και να προβούν στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για τη μη αναίτια κράτηση αυτών των ανθρώπων.

~ από dikaiomatansyn στο 9 Οκτώβριος, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: