Συνέντευξη Τύπου – «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα» (Εθνικές εκλογές 2009)

synenteyksi-typou

  • Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά της συνέντευξης τύπου εδώ

Ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, δικαιώματα για όλους, Αυγή 02.10.09

«Η ακραία ταξική πολιτική παράγει αντιδράσεις και το κράτος περικόπτει προληπτικά τα διακαιώματα και τις ελευθερίες για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο γενικευμένης αντίδρασης» υποστήριξε η Τ. Χριστοδουλοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, κατά την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμαστε τα διακαιώματα όλων, ακόμα κι αυτών που οι απόψεις δεν συμφωνούν με τις δικές μας». Την παρουσίαση συντόνισε ο Κ. Αθανασίου, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, που αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομοθετήματα που ψήφισαν, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, και περικόπτουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Επίσης υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. υιοθέτησε την ακροδεξιά ατζέντα του ΛΑΟΣ» και ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αντιπαρατέθηκε δυναμικά σε αυτή την περιστολή των δικαιωμάτων και διακρίνεται από διγλωσσία». Στη συζήτηση συμμετείχαν και τα μέλη της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπελαντής, Β. Παπαστεργίου, Κ. Θεοδωράτου και Σπ. Απέργης.

Ο Β. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα δικαιώματα των μεταναστών και των κρατουμένων τονίζοντας ότι «το ελάχιστο είναι μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους παράνομους μετανάστες,» χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο «λαϊκίστικη πρακτική που γίνεται για το θεαθήναι», ενώ ζήτησε την κατάργηση του άβατου των φυλακών που «υποθάλπει τη διαφθορά». Η Κ. Θεοδωράτου αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών ζητώντας την αυστηροποίηση των ποινών και για τη βία εκτός του νόμιμου πλαισίου του γάμου. Ο Σπ. Απέργης έθιξε τα ζητήματα των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, των ατόμων με αναπηρία και των ομοφυλοφίλων επισημαίνοντας την αστυνομική καταστολή ρατσιστικού χαρακτήρα που εξακολουθεί να υφίσταται και τα προβλήματα εύρεσης εργασίας των τρανσεξουλικών. Τέλος, ο Δ. Μπελαντής μίλησε για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που «νομιμοποιούν την απονομιμοποίηση των δικαιωμάτων και διακρίνονται από έντονη φρονιματοποίηση».

Συνοπτικά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες, στον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, στην αντίθεση σε μια κοινωνία του «Μεγάλου Αδερφού» και στην διεύρυνση των δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες.

Για την κατάργηση της «πανοπτικής κοινωνίας» ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί:

– Ανάκληση της επικύρωσης της συνθήκης Σένγκεν, που παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα.

– Κατάργηση των «τρομονόμων» και των νόμων για τη συλλογή και αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων (DNA).

– Απαγόρευση της χρήσης καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας.

– Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας είναι:

– Κατάργηση του αποκλειστικού ελέγχου της αστυνομίας από την κυβέρνηση και ανάθεση του ελέγχου στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα σώματα ασφαλείας

– Αποστρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας

– Σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών σε ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων, τους κανόνες εμπλοκής, το εθνικό και διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Αφοπλισμός της αστυνομίας σε περιπολίες και διαδηλώσεις.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων και να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις κάθε είδους. Έτσι απαιτεί:

– Υπεράσπιση και ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης, διαδήλωσης, απεργίας, ασύλου κατοικίας, απορρήτου και δίκαιης δίκης.

– Μέτρα για την ίση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, χωρίς διακρίσεις στην ποιότητα της εργασίας και τις αμοιβές.

– Επέκταση της άδειας μητρότητας σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

– Δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών στήριξης της μητρότητας (ποιοτικοί δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία).

– Ενίσχυση της παιδείας για τη μειονότητα της Θράκης, με έμφαση στην υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας.

– Κατάργηση κάθε είδους διακρίσεων ενάντια σε ομάδες του πληθυσμού, αναγνώριση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, στην προστασία της κουλτούρας, της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

– Αναγνώριση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν.

– Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 – Μείωση της στρατιωτικής θητείας μέσω της κατάργησης στρατοπέδων – Θέσπιση του οκταώρου ως μέγιστου ορίου υπηρεσίας και εργασίας για τους φαντάρους – Καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας.

– Οι χρήστες ναρκωτικών να μην καταλήγουν στη φυλακή, ακόμη κι αν είναι «βαποράκια». Αυστηρή τιμωρία των εμπόρων. Ενίσχυση όλων των προγραμμάτων αποτοξίνωσης και λήψη μέτρων για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.

– Αναμόρφωση των φυλακών, θέσπιση εναλλακτικών ποινών για μικρά αδικήματα, κατάργηση της φυλάκισης ανηλίκων, μείωση των εξοντωτικών ποινών πολλών αδικημάτων, προγράμματα επανένταξης των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 2 Οκτώβριος, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: