14 ΜΚΟ και συλλογικότητες κατά της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης

Να ανταποκριθεί επιτέλους η κυβέρνηση στις διεθνείς της υποχρεώσεις , Ν.Μορφονιός, Αυγή, 22.07.09

Μετά την αποχώρηση-κόλαφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τις νέες διαδικασίες ασύλου, τις αντιδράσεις κορυφαίων οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 14 ακόμη οργανώσεις ενώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν την κυβέρνηση για «την αυστηροποίηση όλο και περισσότερο του νομικού πλαισίου, που αφορά μετανάστες και πρόσφυγες», αλλά και για «την άρνησή της να ανταποκριθεί στις διεθνείς νομικές της υποχρεώσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, παρουσίασαν κοινή διακήρυξή τους με τίτλο «Η αυταρχική στροφή της ελληνικής πολιτείας – Υποχώρηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων», στην οποία τονίζουν ότι η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις νομικές της υποχρεώσεις με βάση διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία, καθώς, μεταξύ άλλων, «δεν παρέχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Τους θέτει εκτός διαδικασίας ασύλου με παράτυπες πρακτικές. Δεν εξετάζει δίκαια τα αιτήματα ασύλου. Δεν παρέχει στέγη, τροφή, επιδόματα». Προσθέτουν δε πως, «εξαιτίας αυτής της παράνομης πρακτικής, πολλοί πρόσφυγες καθίστανται παράνομοι και εξαθλιώνονται, καθώς παραμένουν άστεγοι ή ζουν σε άθλια καταλύματα».

Δριμεία κριτική ασκούν και στα πρόσφατα νομοθετήματα (ΠΔ. 81/2009, τροπολογία για την επιμήκυνση του χρόνου κράτησης και το κριτήριο επικινδυνότητας), που παραπέμπουν, όπως υπογράμμισε ο Μίλτος Παύλου απο το Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού Ένωση-ΚΕΜΟ, σε ολοκληρωτικές λογικές. Πάντως, οι διατάξεις αυτές, όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος Σπύρος Ριζάκος, «θα τεθούν σύντομα ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

Οι 14 οργανώσεις καλούν ακόμη τις αρχές της χώρας «να εγκαταλείψουν την οδό των μαζικών συλλήψεων», ενώ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για «τις εξαγγελίες για εσπευσμένη χρήση παλαιών στρατοπέδων ως χώρων κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τον λόγο πήρε και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, Γ. Τσαρμπόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η απόφαση της αποχώρησης ελήφθη «σε πλήρη συνεργασία με το περιφερειακό Γραφείο της Αρμοστείας στη Ρώμη, αλλά και την κάλυψη του κεντρικού Γραφείου της Γενεύης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν η στιγμή να στείλουμε ένα μήνυμα, καθώς, αντί να πάμε μπροστά, πάμε προς τα πίσω…».

Οι 14 οργανώσεις που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι: Αίτημα, Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό-ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΑΡΣΙΣ, Εθνικό παρατηρητήριο του ρατσισμού Ενωση-ΚΕΜΟ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου, Ιατρική Παρέμβαση, Ιατρικό κέντρο θυμάτων βασανιστηρίων, Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα – αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Σάμος, Κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών Πάτρας, Οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS.

Δείτε εδώ περισσότερα

Δείτε ακόμα:

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 22 Ιουλίου, 2009.

Ένα Σχόλιο to “14 ΜΚΟ και συλλογικότητες κατά της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης”

  1. […] 14 ΜΚΟ και συλλογικότητες κατά της (αντι)μεταναστευτική…, 22.07.09 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: