Εκκενώθηκε το Παλιό Εφετείο – επιχειρήσεις σκούπα από την αστυνομία

Νεολαία Συνασπισμού: Για την εκκένωση του εφετείου, 22.07.09

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κάνει και πάλι το θαύμα της. Φιλοδοξεί μέσα σε λίγες ημέρες να περάσει σε σκληρότητα και καταστολή απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τον Σαρκοζί και τον Μπερλουσκόνι μαζί. Από την κατεδάφιση του καταυλισμού στην Πάτρα, μέχρι την εκκένωση του εφετείου, η κυβέρνηση θέλει να καθαρίσει τις πόλεις από τα «σκουπίδια», για να φτιάξει (;) το τουριστικό μας προφίλ Καμία πρόνοια βέβαια για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αδιαφορώντας ακόμα και για τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, τις οποίες έχει πετάξει εδώ και καιρό στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με έννοιες όπως «αξιοπρέπεια» και «δικαιώματα».

Η «υποβάθμιση» περιοχών του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων δεν οφείλεται στους μετανάστες, αλλά στη χρόνια εγκατάλειψη, από το Δήμο και τις κυβερνήσεις, των γειτονιών, που παραμένουν χωρίς υποδομές, σχολεία, χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθαριότητα. Οι μετανάστες δεν είναι παρά τα εύκολα, εξιλαστήρια θύματα μιας ρατσιστικής πολιτικής, που μας απειλεί, όμως, όλους και όλες.

Γι’αυτό και όλο το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες μας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών, για ίσα δικαιώματα, για παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και για ανθρώπινους χώρους υποδοχής και διαβίωσης.

Δείτε και την Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση του εφετείου , 22.07.09

και την Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» για την εκκένωση του Εφετείου – Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε , 22.07.09

Αναδημοσίεσυη από το tvxs.gr

Επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου του Παλιού Εφετείου οργάνωσε η αστυνομία χθές τα ξημερώματα. Mετανάστες και πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο χώρο, διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή, ερχόμενοι στη συνέχεια αντιμέτωποι με επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας, εχθές και σήμερα, όπως δήλωσε στο tvxs ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό».

efeteio«Χθες τα ξημερώματα, γύρω στις 5 με 6 η ώρα, μια μεγάλη ομάδα από αστυνομικούς με πολιτικά μπήκε στο Εφετείο και έδιωξε τους ανθρώπους που έμεναν εκεί. Επίσης, από πληροφορίες μέσω κοινοτήτων μεταναστών, προκύπτει ότι δε συνελήφθη κανένας. Στην αρχή ψάξαμε να βρούμε τι έχει γίνει με τους ανθρώπους, πού ακριβώς τους έχουν πάει. Όμως απ’ ότι φαίνεται δεν συνελήφθησαν, απλά διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια βέβαια ακολούθησε μια μεγάλη σκούπα από χθες μέχρι και σήμερα, στην Ομόνοια και στη γύρω περιοχή, και βεβαίως η κατάσταση στο εφετείο είναι ότι το φρουρούν πλέον σαν να είναι υπουργείο. Έχουν χτίσει δε και ένα φυλάκιο μέσα στον εξωτερικό περίβολο του εφετείου, με φρουρό», επισημαίνει ο κ. Κούρκουλας.

Γύρω από το κτίριο του Εφετείου έχουν τοποθετηθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αστυνομικούς με πολιτικά και ένστολους να φρουρούν τον χώρο, κορδέλες γύρω από το κτίριο, ενώ υπάρχουν επίσης συνεργεία του δήμου που καθαρίζουν, προσθέτει.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο κ. Κούρκουλας διαπιστώνει:

«Όπως και στην περίπτωση της Πάτρας, κατ’ αρχήν πρόκειται για μια παράνομη εκκένωση, γιατί δε διαφυλάσσονται τα δικαιώματα στη στέγη των ανθρώπων, ανθρώπων οι οποίοι πιθανόν να δικαιούνται και νομικής προστασίας λόγω της προσφυγικής τους ιδιότητας. Πετάνε τους ανθρώπους έξω, μαζί με τα σκουπίδια, χωρίς να εξασφαλίζουν τη δυνατότητά μεταστέγασής τους προηγουμένως, σε δεκάδες περιπτώσεις εκκένωσης χώρων μαζικής διαβίωσης». Αυτό ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το μεγεθύνει, προσθέτει ο κ. Κούρκουλας εξηγώντας ότι:

 

«Οι άνθρωποι αυτοί είτε θα καταλήξουν σε κάποια κρατητήρια για κάποιο χρονικό διάστημα, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει, είτε θα βρουν κάποιο άλλο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην παρακάτω γωνία ή στην διπλανή γειτονιά. Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει και στην περίπτωση του Αγ. Παντελεήμονα, με την καταναγκαστική μεταφορά των ανθρώπων στην πλατεία Αττικής. Δεν είναι λύση το να μεταφέρεις τα προβλήματα που η Πολιτεία δημιουργεί με την έλλειψη χώρων φιλοξενίας και υποδοχής αυτών των ανθρώπων, από γειτονιά σε γειτονιά κι από τετράγωνο σε τετράγωνο. Λύσεις υπάρχουν μόνο όταν δημιουργηθούν ξενώνες φιλοξενίας για τους αστέγους, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους μετανάστες και πρόσφυγες και αν δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα, άδειες εργασίας στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και άσυλο στους πρόσφυγες που έρχονται από τον πόλεμο, με αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Έλληνες κατοίκους, εργαζόμενους κτλ.

Το χτύπημα της ελαστικής εργασίας, το να γεμίσουν τα ταμεία του ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή που αυτή τη στιγμή υπάρχει, το να χτυπηθούν τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, αυτές είναι οι πραγματικές λύσεις κι όχι αυτές που, με αστυνομικό τρόπο, προσπαθεί ο κ. Μαρκογιαννάκης και η κυβέρνηση να μας παρουσιάσουν ως λύσεις».

Αρχείο:

~ από dikaiomatansyn στο 21 Ιουλίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: