Δρομοκαϊτειο, όπως Λέρος;

Μέσω ενός ρεπορτάζ του βρετανικού εδησεογραφικού πρακτορείου BBC στο Δρομοκαϊτειο Θεραπευτήριο Αθηνών, εμφανίστηκαν και πάλι στο προσκήνιο οι συνθήκες «περίθαλψης»-εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών και οι άθλιες υποδομές που υφίστανται στην Ελλάδα για την επικουρεία τους.

gia-lero

Οι εικόνες ξυπνάνε και πάλι φριχτές μνήμες απ΄το ψυχιατρείο της Λέρου.Το 1989 ολόκληρη η Ευρώπη σοκαρίσθηκε απο τις φωτογραφίες δεμένων και γυμνών ασθενών στην ψυχιατρική κλινική της Λέρου, το «νησί των καταδικασμένων», όπως είχε χαρακτηριστεί.

Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το ψυχιατρείο εξωτερικά, την εικόνα δεμένων ασθενών στα κρεβάτια, χρησιμοποιώντας κουβάδες ως αυτοσχέδιο αποχωρητήριο.Επίσης παρουσιάζει την παντελή έλλειψη προσωπικού,κάθως  σε ένα Ίδρυμα που φιλοξενεί πάνω απο 300 ψυχικά ασθενείς, αντιστοιχούν σε 30 απο αυτούς 2 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, φαίνεται η αναγκαία πορεία αποασυλοποίησης των κλινικών ψυχιατρικών δομών, η αντικατάσταση τους δηλαδή με ψυχικές δομές αποκατάστασης και σταδιακής κοινωνικής επανένταξης,διαδικασία που σταμάτησε με την διακοπή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η δημιουργία επομένως μόνιμων δομών με επαρκή χρηματοδότηση και η αμφισβήτηση- συντηρητικών επιστημονικών προσεγγίσεων και πρακτικών στον τομέα της Ψυχιατρικής-Κλινικής ψυχολογίας αποτελεί μονόδρομο για τη θέσπιση ίσων δικαιωμάτων για όλους/ες στην ψυχική υγεία.

  • Το ρεπορτάζ του BBC γραπτά εδώ και ηχητικά εδώ 

                                                 Δείτε το και απο εδώ 1 , 2 , 3

~ από dikaiomatansyn στο 14 Ιουλίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: