Ελληνικό κράτος – μεγάλος αδελφός: έγκλημα με πρόσχημα την εγκληματικότητα

Aπό το ρεπορτάζ της Αυγής (10.7.2009)

Ένα τεράστιο «αρχείο» παρακολουθήσεων και εκατομμυρίων δειγμάτων DNA δημιουργείται στην Ελλάδα αν περάσει η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ η κυβέρνηση.

dna_high

Πρόκειται για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας γενικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα με άξονα τις 24ωρες παρακολουθήσεις μέσω καμερών και χωρίς εισαγγελική εντολή και την λήψη δείγματος DNA για όσους κατηγορούνται για αδίκημα που επισύρει ποινή έως και 3 μηνών φυλάκισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί DNA μέχρι και από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς με πρόσφατη ρύθμιση θεωρούνται ως ύποπτοι για την δημόσια τάξη και ασφάλεια όσοι κατηγορούνται για αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης 3 μηνών!

Υπενθυμίζεται ότι η «Κυριακάτικη Αυγή» σε αποκλειστικό της δημοσίευμα είχε αναφερθεί στην τροπολογία, η οποία πριν κατατεθεί στη Βουλή εστάλη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι κάμερες

Αναφορικά με την συνεχή 24ωρη λειτουργία των καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους επισημαίνεται ότι ώς σήμερα η αξιοποίηση του οπτικού και ηχητικού υλικού περιοριζόταν «μόνο στη διαχείριση της κυκλοφορίας και στις δημόσιες συναθροίσεις». Επισημαίνεται δε μια κορυφαία αντίφαση: Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι «η λειτουργία των καμερών θα γίνεται με σεβασμό στην ιδιωτική ζωή των πολιτών». Μόνο που στον νόμο ορίζεται ότι η καταστροφή του συλλεγέντος υλικού γίνεται μετά από 7 μέρες. Δηλαδή ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή ξεκινά για την Ελλάδα της Ν.Δ. μετά από 7 μέρες!

Το DNA

Στο πλαίσιο της «αναθεώρησης της αντιεγκληματικής πολιτικής», η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα από τα μέτρα που μπορούν να συνδράμουν είναι η ανάλυση του DNA. Όμως το κύριο ερώτημα είναι σε τι χρειάζεται η μεγάλη διεύρυνση των εγκλημάτων για τα οποία θα συλλέγεται το DNA. Η τροπολογία αναφέρει ότι «όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό». Δηλαδή ακόμη και για τροχαίο ατύχημα θα λαμβάνεται DNA!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό αρχείο DNA, το οποίο, σύμφωνα με την τροπολογία, θα βρίσκεται στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Εφόσον η ανάλυση αποβεί θετική, το υλικό που θα στέλνεται στο αρχείο θα καταστρέφεται μόνο μετά τον θάνατο του προσώπου που αφορά.

Είναι τόσο διαβρωμένα η ΕΛ.ΑΣ. και το σωφρονιστικό σύστημα, ώστε ανέλαβε η ΕΥΠ την έρευνα για την αποκάλυψη των μαφιόζικων κυκλωμάτων και των στενών επαφών τους με τον κρατικό μηχανισμό. Και να σκεφτεί κανείς ότι αρκετές φορές η ΕΥΠ έχει απασχολήσει το πανελλήνιο με παράνομες δραστηριότητες που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών!

Οι σκληροί μηχανισμοί του κράτους συχνά λειτουργούν σε επιλεκτική διασύνδεση με το παρακράτος και τον υπόκοσμο. Στην περίπτωση του δικτύου μαστροπείας, όπου προΐστατο πενταμελής ομάδα ανώτερων αξιωματικών, ψηφίδες του μηχανισμού διεκδικούν όχι απλώς την προστασία, αλλά την… επιχειρηματική εκμετάλλευση της παρανομίας. Θύματα του traffiking, ανυπεράσπιστες γυναίκες «εισαγόμενες» από το εξωτερικό. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι Αρχές δεν χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστες», αφού η τακτοποίησή τους γίνεται αμέσως…

Η εικόνα που παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η ΕΥΠ, δικαιώνει τους φόβους όλων όσοι εναντιώνονται στα νέα μέτρα μαζικού φακελώματος που προωθεί η κυβέρνηση. Μέτρα έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα για τα δικαιώματα των πολιτών, που καθίστανται ακόμη πιο επικίνδυνα εξαιτίας της κατάστασης των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν να τα επιβάλουν και να διαχειριστούν τις πληροφορίες. Οι κάμερες σε όλους τους δημόσιους χώρους θα εγκαθίστανται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς εισαγγελική έγκριση. Το τεστ DNA θα επιβάλλεται σε εκατομμύρια πολίτες με διαταγή της αστυνομίας, χωρίς τις ισχύουσες μέχρι σήμερα εγγυήσεις του Δικαστικού Συμβουλίου. Και τα αποτελέσματα του τεστ DNA θα καταχωρίζονται σε ειδικό αρχείο της αστυνομίας μέχρι που να πεθάνουμε.

Πρόκειται για μέτρα που, αντί να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, θα δημιουργήσουν νέες μορφές εγκληματικότητας, με πιο χαρακτηριστικό το εμπόριο απόρρητων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, που περιλαμβάνονται στο DNA κάθε ανθρώπου.

Είναι αναγκαίο να αντιδράσουμε στην προοπτική του γενικευμένου φακελώματος, στο κράτος του Μεγάλου Αδελφού. Τα μέτρα δεν αφορούν μερικούς υπότροπους σε πράξεις που θεωρούνται επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη. Οι κάμερες θα μας φωτογραφίζουν όλους! Όλοι μας, ακόμη και για μια απλή εξύβριση ή ένα συνηθισμένο τροχαίο, θα αναγκαστούμε να δώσουμε το απόρρητο γενετικό υλικό μας στον πρώτο τυχόντα αστυνομικό. Και η απειλή για τη δημοσιοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων θα μας συνοδεύει διά βίου!

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 10 Ιουλίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: