Οι «Μαύρες Περιπολίες» πολιτών για την τήρηση της τάξης στην Ιταλία ξυπνούν μνήμες φασισμού

Άρθρο της Κατερίνας Τζαβάρα στην Ελευθεροτυπία (16.6.2009)

Σκοτείνιασε το τοπίο στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, αυτή τη φορά και μόνο με την υποψία πως το φάντασμα των μελανοχιτώνων μιας άλλης εποχής θα μπορούσε να αρχίσει ξαφνικά να περιφέρεται στους δρόμους των ιταλικών πόλεων, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών, παρ’ ότι έσπευσε να υπερασπιστεί το μέτρο των περιπολιών πολιτοφυλάκων, διευκρίνισε -μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα- ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή της ακροδεξιάς φρουράς, γύρω από την οποία δημιουργήθηκε ο θόρυβος.

Οι λεγόμενες Ronde Mere («Μαύρες Περιπολίες»), τις οποίες πρότειναν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το Σαββατοκύριακο μέλη του ακροδεξιού Νέου Κοινωνικού Κινήματος, θα εντάσσονταν στο σχέδιο περιπολιών εθελοντών που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρεται σε άοπλους πολίτες αφορώντας κυρίως πρώην μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που θα ειδοποιούν την αστυνομία και τους καραμπινιέρους όταν εντοπίζουν ύποπτες και επικίνδυνες καταστάσεις και πολίτες σε δύσκολη θέση. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο υπενθύμισε πάντως ότι το σχετικό σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει οριστική έγκριση από το ιταλικό Κοινοβούλιο και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως στις «Μαύρες Περιπολίες». Και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπερασπίζεται μεν το μέτρο, αλλά επιμένει ότι ακόμη και μετά την οριστική έγκρισή του τέτοιες «αυτοσχέδιες» ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Η Ενωση Ανωτέρων Υπαλλήλων της ιταλικής αστυνομίας πάντως εκφράζει επιφυλάξεις και ο γραμματέας της Εντσο Λετίτσια εξηγεί ότι δεν είναι σαφές αν τα σώματα εθελοντών, που έχουν ήδη συσταθεί, θα διαλυθούν σε περίπτωση που δεν λάβουν τελική έγκριση. Οι όποιες αντιδράσεις βρίσκουν ερείσματα και στο νόμο, που απαγορεύει την αναβίωση οποιασδήποτε οργάνωσης η οποία χρησιμοποιεί σύμβολα και συνθήματα της φασιστικής περιόδου. Μάλιστα οι Εισαγγελίες του Μιλάνου και του Τορίνου ξεκίνησαν ήδη έρευνες για να εξακριβώσουν κατά πόσο το εθελοντικό σώμα του Νέου Κοινωνικού Κινήματος, παραβιάζει την εν λόγω νομοθεσία, αφού στις στολές τους εμφανίζονται ο αετός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο «μαύρος ήλιος», με ευθεία αναφορά στη μουσολινική δικτατορία. Από την πλευρά του το συγκεκριμένο σώμα εθελοντών καθιστά σαφές ότι θα συνεχίσει την προγραμματισμένη δραστηριότητά του και όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός του, Μαουρίτσιο Μόντι, «δεν θεωρούν ότι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα».

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 17 Ιουνίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: