Παρέμβαση Αλαβάνου-Τσίπρα και συνάντηση με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων: «Η κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη»

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, την προσβολή του Κορανίου αλλά και τη συσσώρευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες της χώρας μας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκαν χτες στη Βουλή εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων.

metanastes_low

Η συνάντηση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και αφορούσε -όπως άλλωστε δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος- δύο ζητήματα: Την ανάγκη η πολιτεία και η κυβέρνηση να καταδικάσει το γεγονός της προσβολής του Κορανίου, να συναντηθεί άμεσα με τις μουσουλμανικές κοινότητες και να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, καθώς και ζητήματα που απασχολούν τους μετανάστες και πρόσφυγες (διαδικασίες νομιμοποίησης, εργασιακά κ.τ.λ). “Αποτελεί κοινή άποψη -τέθηκε και από τους εκπροσώπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων και από εμάς- ότι κάθε διεκδίκηση έχει νόημα όταν επιδιώκει ένα συγκεκριμένο πολιτικό αίτημα. Και ότι ζημιές σε αυτοκίνητα ή σε βιτρίνες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και παίζουν το παιχνίδι που θά ήθελαν δυνάμεις του ρατσισμού και της ακροδεξιάς”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις κατηγορίες που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή του στους μετανάστες: “Ο λόγος που υποστηρίζουμε ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό δεν είναι μονάχα εξαιτίας της σταθερής ιδεολογίας και αξιών ουμανιστικής προσέγγισης. Είναι και μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας”, τόνισε. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της αντιμετώπισης του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από την ένταξη χιλιάδων μεταναστών, που έτσι θα νομιμοποιούνταν και “δεν θα ήταν ούτε στην παρανομία ούτε στην παραβατικότητα και ούτε έρμαια της εγκληματικότητας”. Μίλησε για την «Ευρώπη – φρούριο”, την προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού με μέτρα καταστολής, τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά πολίτη σε όλη την Ε.Ε. που υπάρχει στην Ελλάδα και επεσήμανε πως «χρειάζεται μια άλλη πολιτική από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια συντονισμένη δράση με τις κοινότητες των μεταναστών».

Ο εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Σααντίν, ευχαρίστησε θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ, “που μας δέχθηκε αυτές τις δύσκολες ώρες”, ενώ ζήτησε συγνώμη για τυχόν ζημιές μετά τις κινητοποιήσεις: “Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά. Εμείς στέλνουμε μήνυμα αδελφοσύνης, Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καθένας θα σέβεται τη θρησκεία του άλλου”. Τέλος, ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που έσκισε το Κοράνι και να ζητήσει το κράτος συγγνώμη από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Αφζάλ Μπατί, Πακιστανικός Σύλλογος «Ομόνοια», Μουνίρ Αχμέτ Σίντο, Ελληνοπακιστανικός σύλλογος, Μωχάμαντ Σαμπίρ, Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία, Ζαχίρ Μαχμάντ, Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, Ιντίς Αμντεσαλάμ, Σύλλογος Μαροκινών Σαχαριάν, Ζουχρί Αμπεραχίμ, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας Ελλάδας, Νασίμ Μοχαμέντι, Πολιτιστικός σύλλογος Αφγανών, Αντάμ Ζιγιάντ, σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων.

~ από dikaiomatansyn στο 28 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: