Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ. Να αποφυλακιστεί τώρα και να πάρει πολιτικό άσυλο

Ο Αρσλάν Ταϋφουν Οζκιόκ εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα της Τουρκίας από την δεκαετία του ‘70 και  βρέθηκε χωρίς ενδοιασμούς στην πρωτοπορία του αγώνα για την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος της Τουρκίας.

Το 1981 τραυματίστηκε από σφαίρα,  στην διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και συνελήφθη. Οδηγήθηκε  στο   Γκαϊρέτεπε, την Γενική Ασφάλεια της Πόλης, διαβόητο κέντρο ανακρίσεων και βασανιστηρίων, και υποβλήθηκε σε εξαντλητικές ανακρίσεις και βασανιστήρια, στερήθηκε κάθε περίθαλψη  (η σφαίρα  πους σφηνώθηκε τότε στο πόδι του εξακολουθεί μέχρι σήμερα να βρίσκεται εκεί προκαλώντας μόνιμη αναπηρία και συρίγγιο)  και πιέστηκε  να συνεργασθεί , χωρίς να υποκύψει.

Εναντίον του Οζκιοκ απαγγέλθηκε κατηγορία  για συμμετοχή σε  ένοπλη ενέργεια, κατά την οποία εκτελέστηκε   υψηλόβαθμο  στέλεχος   της  κρατικής ασφάλειας της Κων/πολης που ήταν και ο διοικητής του κολαστηρίου του Γκαϊρέτεπε. Για τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Οζκιόκ  καταδικάστηκε  από τα χουντικά  δικαστήρια κρατικής ασφάλειας στην θανατική ποινή.

Εξάλλου, από το 1983  παραπέμφθηκε και πάλι να δικαστεί μαζί με τα μέλη και στελέχη της οργάνωσης Dev – Sol,  στην ιστορική δίκη για τη δράση της οργάνωσης που  ξεκίνησε  τότε στην Τουρκία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Οζκιοκ  κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της Τουρκίας  μέχρι το 1990, οπότε και απέδρασε. Στα χρόνια που έμεινε στη φυλακή, συμμετήχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των πολιτικών κρατούμενων και σε πολλές απεργίες πείνας (μεταξύ των οποίων και η μεγάλη απεργία πείνας του 1984)  και πρωτοστάτησε σε πολλές από αυτές.  Κατά τα χρόνια που παρέμεινε έγκλειστος  έγραψε  δύο βιβλία για την ιστορική δίκη της Dev-Sol και για τις φυλακές.

Μετά την απόδραση του  παρέμεινε σε καθεστώς παρανομίας, άγρια καταζητούμενος από τις τουρκικές αρχές, που  στο πρόσωπο του έβλεπαν έναν εχθρό του καθεστώτος.  Ακολουθώντας δε την γνωστή τους μέθοδο, οι ανακριτικές αστυνομικές αρχές, με συστηματικές πιέσεις σε βάρος αγωνιστών που συλλαμβάνονταν, προσπαθούσαν να κατασκευάσουν κατηγορίες σε βάρος του.

Η Τουρκία  είχε ήδη υποβάλει διεθνές αίτημα αναζήτησης  μέσω της Interpol  για την σύλληψη και έκδοση του Οζκιόκ.  Σύμφωνα με το αίτημα της αυτό, ο Οζκιοκ έπρεπε να εκδοθεί  στην Τουρκία για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής  που απέμενε μετά την απόδραση του. Το αίτημα, όμως, αυτό υπέκρυπτε άλλα πράγματα.

Το 2008,  ο Οζκιοκ  ήρθε στην Ελλάδα, ενώ ο κλοιός  έσφιγγε γύρω του και από την Ελλάδα πέρασε στην Κύπρο για να ζητήσει πολιτικό  άσυλο εκεί. Στην Κύπρο όμως συνελήφθη και δικάστηκε για την παράνομη είσοδο σε 8 μήνες φυλάκιση και  εγκλείσθηκε στις φυλακές  της Λευκωσίας μέχρι τον Μάρτιο του ’09.

Ο Οζκιοκ  δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι  ζητά να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας  και υπέβαλε αίτημα γι’ αυτό  που όμως η Κύπρος  αρνήθηκε να εξετάσει .

Η κυπριακή  κυβέρνηση,  έντρομη μπροστά στην τουρκική απαίτηση  για έκδοση  και μετά από  άτυπες διαβουλεύσεις με την Τουρκία  και συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, αποφάσισε να στείλει τον Οζκιοκ στην Ελλάδα ως αρμόδια χώρα για την εξέταση του άσυλου του.

Η ενέργεια αυτή συνιστούσε ήδη μια πρώτη  παράνομη παράδοση του Οζκιοκ και άνοιγε το δρόμο για την έκδοση του,  αφού η Κύπρος  τυπικά δεν μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση   ενός προσώπου προς στην Τουρκία ελλείψει διπλωματικών σχέσεων, αυτό όμως  είναι δυνατό για την Ελλάδα.

Από την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο Οζκιοκ τέθηκε υπό κράτηση, παρά το γεγονός ότι υπέβαλε  ξανά  αίτημα για άσυλο, εξηγώντας τους λόγους  για τους οποίους κινδυνεύει στην Τουρκία. Οι εισαγγελικές αρχές όμως κίνησαν εναντίον του την διαδικασία έκδοσης.

Παρά το γεγονός ότι  ω αιτών άσυλο έπρεπε να έχει την προστασία του κράτους προς το οποίο η αίτηση  άσυλου, η   Ελλάδα γνωστοποίησε αμέσως την περίπτωση στην Τουρκία. Και αμέσως  μετά την τυπική της ενημέρωση,  η Τουρκία εξέδωσε 3 επανωτά εντάλματα σύλληψης σε βάρος του  Οζκιόκ, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με το αρχικο αίτημα για έκδοση, αλλά  εμπεριέχουν μεταγενέστερες  διώξεις με την κατηγορία της  συμμετοχής του Οζκιοκ στην ηγεσία  της οργάνωσης DHKP-G,  που αποτελεί την συνεχεία της  Dev–Sol  στην Τουρκία. Όλα τα εντάλματα στηρίζονται σε μαρτυρίες  κατηγορούμενων  που έχουν συλληφθεί από τις τούρκικες αρχές με την ίδια κατηγορία .

Σήμερα ο Οζκιοκ συμπληρώνει  εννιάμισυ μήνες στην φυλακή και κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία. Στην Τουρκία αντιμετωπίζει την θανατική ποινή, η οποία δεν εκτελείται  αλλά μετατρέπεται σε κάθειρξη. Όμως, όπως η Τουρκία ενημέρωσε τις ελληνικές  αρχές το αίτημα  για μετατροπή της ποινής του Οζκιοκ έχει απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι ήταν φυγάς.

Αντιμετωπίζει ακόμη σωρεία  άδικων κατηγοριών που στηρίζονται σε καταθέσεις συγκατηγορούμενων θυμάτων βασανισμού, που έχουν ληφθεί με τον γνωστό τρόπο και που δεν έχει την δυνατότητα να  αντιμετωπίσει με ίσους όρους και με τις εγγυήσεις  που τα διεθνή standards επιβάλουν. Και αντιμετωπίζει ακόμη  την  οργή των τουρκικών διωκτικών μηχανισμών.

Αν ο Οζκιοκ εκδοθεί  στην Τουρκία,  είναι ήδη βέβαιο ότι θα τελειώσει τη ζωή του  σ την φυλακή. Και θα είναι  η πρώτη φορά μετά την παράδοση του Οτσαλαν που ένα τούρκος πρόσφυγας θα εκδοθεί στην Τουρκία.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 24 Μαΐου, 2009.

2 Σχόλια to “Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ. Να αποφυλακιστεί τώρα και να πάρει πολιτικό άσυλο”

  1. […] Το ιστορικό του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ […]

  2. […] Ιστορικό του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιοκ  […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: