Ρόδος: Στο στόχαστρο το άσυλο στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται το άσυλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως προκύπτει από έγγραφο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών προς τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο! Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γεώργιος Οικονόμου με έγγραφη εντολή του με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2009 και Αριθμό Πρωτοκόλλου Ε.Π 6/2009 καλεί τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του παν/μίου Αιγαίου να ελέγξει πληροφορίες που περιήλθαν στην εισαγγελία για την κατάληψη παν/μιακού κτηρίου από άγνωστο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο!

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στον χώρο αυτό φιλοξενούνται επίσης άστεγοι αλλοδαποί, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα», ενώ «ενίοτε τον χώρο αυτό επισκέπτονται ανήλικοι μαθητές των γειτονικών Λυκείων, οι οποίοι και συνδιαλέγονται με άγνωστο περιεχόμενο της συνομιλίας τους με όλους τους παραπάνω»!! Ο χώρος για τον οποίο κάνει λόγο ο εισαγγελέας είναι το παλιό κυλικείο, που βρίσκεται εντός των ορίων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και το οποίο φοιτητές έχουν μετατρέψει σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, πραγματοποιώντας συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις κλπ.

Όπως αναφέρουν και στο μπλογκ τους, η κατάληψη έγινε «μετά από πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών, με κύριο μέλημα την αξιοποίηση του χώρου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο προοριζόταν να στεγάσει γραφεία του φοιτητικού συλλόγου, καθώς και τις ανεξάρτητες ομάδες ραδιοφώνου και κινηματογράφου του παν/μίου, ωστόσο λόγω σθεναρής αντίδρασης της ΔΑΠ, που είναι η κυρίαρχη δύναμη και επιθυμούσε την αποκλειστική χρήση των γραφείων από τον σύλλογο, παρέμενε από τον Σεπτέμβρη του 2008 αχρησιμοποίητο.

Να σημειώσουμε ότι ο εισαγγελέας δεν αναφέρει από ποιους «περιήλθαν οι πληροφορίες στην υπηρεσία» τους, ωστόσο αποκαλύπτεται συστηματική παρακολούθηση των κινήσεων φοιτητών και μαθητών, καθώς σημειώνει ότι «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες (πώς προκύπτουν, άραγε;) ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για προσυγκέντρωση των ομάδων που συμμετείχαν στα έκτροπα στο κέντρο της Ρόδου τον περασμένο Δεκέμβρη»… Το γεγονός βέβαια ότι κατά τον Δεκέμβρη δεν υπήρχε καν η κατάληψη, καθώς πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φλεβάρη, ενισχύει την άποψη ότι ο εισαγγελέας κατασκευάζει μια επικίνδυνη εκδοχή της πραγματικότητας, ποινικοποιώντας δραστηριότητες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και παρουσιάζοντας έναν χώρο ασύλου ως «άντρο συμμοριών».

Ανησυχία ακόμη προκαλεί ο μη καθορισμός της πηγής προέλευσης των πληροφοριών, καθώς οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν σε μεθόδους παρακολούθησης της αστυνομίας. Ανεξαρτήτως πάντως της προέλευσης των πληροφοριών, η εντολή και μόνο του εισαγγελέα προς τον κοσμήτορα,να ελέγξει τη βασιμότητα των παραπάνω και να ενεργήσει «τα δέοντα για την απομάκρυνση όλων εκείνων των ατόμων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς επίσης και τη λειτουργική αποκατάσταση των κατειλημμένων χώρων», συνιστά ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση του πανεπιστημίου, προσβάλλοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

Η παρέμβαση δε αυτή δεν είναι αποκομμένη από τη γενικότερη στοχοποίηση του ασύλου από την κυβέρνηση και τα μέτρα Σανιδά για τους κατειλημμένους κοινωνικούς χώρους, ειδικά εκείνους που ανήκουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι πανεπιστημιακές αρχές, από την πλευρά τους, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαδικασία επικοινωνίας με τους καταληψίες φοιτητές, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος και να αξιοποιηθεί το κτίριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλη τη φοιτητική κοινότητα. Ωστόσο, εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανές προβοκάτσιες, που θα δυναμιτίσουν το κλίμα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γεώργιος Οικονόμου είναι ο ίδιος εισαγγελέας που ακύρωσε πριν λίγες μέρες τους πρώτους γάμους ομοφυλόφιλων στην Τήλο.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=460261

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 22 Μαΐου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: