Πέμπτη 21/5, 6μμ, Προπύλαια: συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τούρκο αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ

Ο Τούρκος αγωνιστής Αρσλάν Ταϊφάν Οζκιόκ κρατείται από τις 26 Μαρτίου 2009, οπότε παραδόθηκε στην Ελλάδα από την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αίτηση που έχει υποβάλει για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ενώ, ταυτόχρονα, η Τουρκία ζητάει την έκδοση του.

Θεωρούμε πραγματικά εξοργιστικό το ότι το ένας αγωνιστής της Αριστεράς απειλείται με έκδοση σε μια χώρα όπου μπορεί να υποστεί βασανιστήρια και πολύχρονες καθείρξεις, με βάση αποφάσεις χουντικών στρατοδικείων και αμφιλεγόμενων εκτάκτων δικαστηρίων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια αναβίωση της υπόθεσης Οτσαλάν.

Ο πενηντατετράχρονος Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ δραστηριοποιήθηκε στις αριστερές πολιτικές οργανώσεις της Τουρκίας στη δεκαετία του ’70, και το 1981 συνελήφθη με κατηγορίες για ανατρεπτική ιδεολογία και συμμετοχή σε ένοπλη δράση. Καταδικάστηκε από στρατοδικείο της χούντας στην θανατική ποινή και έμεινε στις τουρκικές φυλακές μέχρι το 1990, οπότε και επέδρασε.

Στην διάρκεια της κράτησης του, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των πολιτικών κρατούμενων μέσα στις φυλακές και συμμετέσχε σε πάμπολλες απεργίες πείνας ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Ενόσω κρατούμενος, εξέδωσε και τρία βιβλία για τις πολιτικές δίκες και για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές .

ozkiok

Ο Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ έχει δικαίωμα να πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

– γιατί είναι αγωνιστής της ελευθερίας και διώκεται για την πολιτική του δράση

– γιατί αν εκδοθεί κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, άδικες διώξεις και ποινές,

– γιατί καταδικάστηκε από ένα παράνομο χουντικό στρατιωτικό δικαστήριο.

Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο να ενώσει τη φωνή του για να απελευθερωθεί τώρα ο Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Λέμε όχι στην έκδοση των προσφύγων, όχι στην Ευρώπη-φρούριο.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 20 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: