Κατά της εξευτελιστικής κολπικής εξέτασης στις φυλακές ο Συνήγορος του Πολίτη

O Συνήγορος του Πολίτη επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές, προκειμένου να διαπιστώσει αν συνεχίζονται οι εξευτελιστικοί έλεγχοι και η ταπεινωτική μεταχείριση που υφίστανται οι κρατούμενες, για να εντοπιστούν -πιθανές- ναρκωτικές ουσίες, από την εκάστοτε διοίκηση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, σε αναλυτικό υπόμνημά της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη διακομματική επιτροπή, σκιαγραφεί με έμφαση τα εκρηκτικά προβλήματα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, εστιάζοντας κυρίως στις καταγγελίες για ακούσιες κολονοσκοπήσεις και πρωκτοσκοπήσεις κρατουμένων, χορήγηση καθαρτικών, παρακολούθηση με κάμερα της χρήσης της τουαλέτας, απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (έξι ή οκτώ σε ένα κελί, ύπνο στο πάτωμα πάνω σε βρόμικα στρώματα, σε χώρους με υγρασία, ελλιπή θέρμανση και εξαερισμό κ.ά.).

Εκτιμάται η βασιμότητα των καταγγελιών για την πρακτική να υποβάλλονται όλες οι εισερχόμενες κρατούμενες σε πρόσκαιρη απομόνωση, υποχρεωτικό ενδοσωματικό έλεγχο, αφόδευση ενώπιον άλλων κι άλλες εξευτελιστικές σωματικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν εντός του καταστήματος ναρκωτικές ουσίες.

aplo

Χωρίς να αρνείται την ανάγκη διενέργειας αυστηρών ελέγχων για την αποτροπή της εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών, ο Συνήγορος του Πολίτη αξιολογεί τις πρακτικές αυτές, ιδίως εν όψει του γενικευμένου χαρακτήρα τους, ως σοβαρές προσβολές της αξιοπρέπειας των κρατουμένων. Πρακτικές, οι οποίες, όπως προειδοποιεί ο Γ. Καμίνης (Συνήγορος του Πολίτη) ίσως να οδηγήσουν σε νέες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 Ευρ.Συμ. ΔτΑ).

Ανάμεσα στις κρατούμενες που είχαν προσφύγει στην Αρχή ήταν και η άτυχη Κατερίνα Γκουλιώνη, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια μεταγωγής της, από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 13 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: