«Οι Τούρκοι μας στέλνουν λαθρομετανάστες για να μας αποσταθεροποιήσουν»

Εδώ και αρκετές μέρες, η Αστυνομία προβαίνει σε επιχειρήσεις-σκούπα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της «λαθρομετανάστευσης». Αν συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν και πριν από την κρίση, γιατί ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής κοινωνίας να μη χρησιμοποιηθεί και πάλι ως αποδιοπομπαίος τράγος; Κάτι τέτοιο «νομιμοποιείται» περισσότερο σήμερα, μεσούσης μιας κρίσης που, όπως προβλέπει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, θα πιέσει περισσότερο τους μετανάστες και τους ευκαιριακά απασχολούμενους.

Μπορεί, λοιπόν, ένας πρόσφυγας να χαροπαλεύει μετά τον ανελέητο ξυλοδαρμό του από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα, άλλοι να έχασαν τη ζωή τους «πέφτοντας» στο γκρεμό κοντά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, μετανάστες και πρόσφυγες να βρέθηκαν (σε) ή να συνεχίζουν απεργίες πείνας (βλ. τους 15 Βορειοαφρικανούς το Νοέμβριο στα Χανιά και τον Κούρδο πρόσφυγα Χαϊντάρ Μποζκούρτ σήμερα) για να μην επιστρέψουν στον εφιάλτη των χωρών προέλευσής τους, παρ’όλα αυτά πληθαίνουν οι φωνές που συγχαίρουν την κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της και την προτρέπουν να συνεχίσει πιο γρήγορα, πιο ψηλά και πιο δυνατά τις διώξεις των λαθραίων.

Αν σε κάποιους φαίνεται απάνθρωπη αυτή η πολιτική, τελευταία επιστρατεύεται, για να ενισχύσει τον κυνισμό και να δικαιολογήσει τον αγριανθρωπισμό, το «σκιάχτρο» της Τουρκίας: αν έχουμε γεμίσει «λαθρομετανάστες» (άρα, νομοτελειακά, εγκληματικότητα) φταίει ότι οι προαιώνιοι εχθροί Τούρκοι έχουν σχέδιο προώθησης των λαθραίων (ή, έστω, αθετούν τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες που έχουν κάνει να μην μας τους στέλνουν).

immigr_turkey_freesunday_10-5

Είναι αξιοπρόσεχτη η επινοητικότητα του ρατσισμού, η δυνατότητα των ρατσιστών να αξιοποιόυν παραδοσιακά εθνικιστικά στερεότυπα και πάνω σ’αυτόν τον «καμβά» να κινδυνολογούν. Εξίσου αξιοπρόσεχτη είναι και η σύμπλευση με την ακροδεξιά προπαγάνδα «έγκριτων» δημοσιογράφων: το «λαθρομετανάστες=τουρκικός δάκτυλος για την αποσταθεροποίηση» το εισήγαγε η «Δεξιά της Δεξιάς», για το ίδιο θέμα κατηγορούσε την κυβέρνηση για αργοπορία η Free Sunday του Γιώργου Κύρτσου (10.5, βλ. φωτό) και το ίδιο επαναλάμβανε σε υψηλούς τόνους ο «Αθέατος Κόσμος» του Κώστα Χαρδαβέλλα (11.5), με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να αναλαμβάνει, κατόπιν πρόσκλησης, να το εκλαϊκεύσει.

Το επιχείρημα «η Τουρκία φταίει για τους λαθρομετανάστες – την εγκληματικότητα – την αποσταθεροποίηση) λειτουργεί πολλαπλά: υπενθυμίζει στους γηγενείς τη «φυσικότητα» του ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας (σε μια περίοδο ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων), εδραιώνει στο δημόσιο διάλογο τον ιδεολογικά φορτισμένο όρο «λαθρομετανάστης», μετατοπίζει την ατζέντα απ’το κοινωνικό ζήτημα στην ψύχωση του εθνικισμού, αποκοινωνικοποιεί-εθνικοποιεί την εγκληματικότητα προς δόξα της -εντεινόμενης- κρατικής βίας και εντείνει (ενώ, ταυτόχρονα, διασκεδάζει) την κοινωνική ανασφάλεια που προκαλεί η οικονομική κρίση. Βολικό, όπως κάθετί απλοϊκό.

~ από dikaiomatansyn στο 13 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: