Ιταλία: οι ξενόφοβοι απειλούν να πετάξουν στη θάλασσα τους μετανάστες, ξεσηκώνονται ως και οι καθολικοί, αλλά η Κεντροαριστερά αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα…

Άρθρο της Κατερίνας Τζαβάρα στην Ελευθεροτυπία (11.5.2009)

Παρέχοντας ουσιαστικά στήριξη στον υπουργό Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος προέρχεται από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι οι λιμενικές αρχές θα συνεχίσουν τις απευθείας απελάσεις, παρά τις αντιδράσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η ιδέα της Αριστεράς είναι μια πολυ-εθνοτική Ιταλία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν είναι αυτό το δικό μας όραμα. Εμείς θα καλωσορίζουμε μόνο τους αλλοδαπούς εκείνους που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο», τόνισε.

«Δεν είναι θέμα δικό μου ούτε του Μπερλουσκόνι ή οποιουδήποτε άλλου να αποφασίσει ότι αυτός θα είναι ο αιώνας των πολυ-εθνοτικών κοινωνιών», δήλωσε ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Ντάριο Φραντσεσκίνι, κατηγορώντας τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα οικογενειακά του και την ύφεση. Τις τελευταίες μέρες, περίπου 500 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί σε διεθνή χωρικά ύδατα απωθήθηκαν προς τις ακτές της Λιβύης από τις ιταλικές αρχές. Από την πρώτη στιγμή, η κίνηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, επισημαίνει ότι οι απελάσεις δεν παραβιάζουν κατ’ ανάγκη το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι πρέπει να διερευνάται ποιοι από τους μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Το επίμαχο νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση έχει ξεσηκώσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Καθολική Εκκλησία. Αντίδραση υπήρξε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι το αδίκημα της παράνομης εισόδου και παραμονής μεταναστών στην Ιταλία θα επισύρει ποινές έως και 10 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν τους λαθρομετανάστες στις αρχές.

Παλιότερο άρθρο για την Ιταλία εδώ

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 12 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: