«Χέρι-χέρι» ΕΛ.ΑΣ – Χρυσή Αυγή έξω από το εφετείο

Δελτίο τύπου του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα (10.05.09)

Όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου στις οδούς Σωκράτους και Μενάνδρου, απέδειξαν (για πολλοστή φορά…) ότι η Χρυσή Αυγή δεν έιναι πάρα ένας παρακρατικός μηχανισμός, οργανικά συνδεδεμένος με την Αστυνομία. Η κοινή επίθεση ΜΑΤ-Χρυσής Αυγής ενάντια στην αντιρατσιστική συγκέντρωση στο χώρο του παλιού Εφετείου, πρέπει να έπεισε ακόμα και τους πιο σκεπτικιστές ότι όσα συνέβησαν στις 2 Φλεβάρη 2008, όταν οι Χρυαυγίτες επιτέθηκαν μαζί με τα ΜΑΤ και μαχαίρωσαν διαδηλωτές, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κυβέρνηση και Αστυνομία επωάζουν το αυγό του φιδιού!

Επειδή, όμως, οργιάζει η κρατικά κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση καλό είναι να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι έγινε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας. Η πολυδιαφημισμένη αντιμεταναστευτική συγκέντρωση της πλατείας Ομονοίας μάζεψε τελικά περί τα 200 άτομα, όλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Όπως είχαμε από καιρό τονίσει, οι δήθεν «επιτροπές πολίτων» της Πάτρας και του Αγίου Παντελεήμονα, δεν είναι παρά περιθωριακά μετωπικά σχήματα της Χρυσής Αυγής, που απλά βρίσκουν ανοιχτούς τους διαύλους των τηλεοράσεων για να διασπείρουν τη ρατσισιτκή προπαγάνδα τους. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό, ότι στη συγκέντωση αυτών των θλιβερών εμποράκων του πατριωτισμού, παίζονταν εμβατήρια της ναζιστικής Γερμανίας…. Την ίδια ώρα με τη φασιστική σύναξη, οργανώθηκαν τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι αναρχικοί μαζεύτηκαν στην Κάνιγγος (όπου τους επιτέθηκαν και τους διάλυσαν τα ΜΑΤ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Κοτζιά, και αντιρατσιστικές και άλλες οργανώσεις (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, YRE, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο, τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Ξεκίνημα, Κόκκινο, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) στο χώρο του παλιού Εφετείου, όπου μένουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες.

Κατά τις 8:00 μμ, οι Χρυασαυγίτες με τη συνοδεία των ΜΑΤ, έφυγαν από την Ομόνοια. Στη Σωκράτους, και ενώ τα ΜΑΤ ήταν δίπλα τους, αρχισαν να πετάνε πέτρες και βομβίδες κρότου λάμψης (από αυτές τις ίδιες που πετάνε τα ΜΑΤ…) στο παλιό Εφετείο. Εννοείται ότι τα ΜΑΤ δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Και όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα, αλλά διμοιρίες κατεβαίνουν την οδό Βερανζέρου για να διαλύσουν τους αντιρατσιστές που είναι συγκεντρωμένοι στην οδό Μενάνδρου (στην κάτω είσοδο του παλιού Εφετείου). Ακριβώς πίσω από τα ΜΑΤ, Χρυσαυγίτες ρίχνουν πέτρες στους αντιρατσιστές. Δίπλα και μπροστά τους, άλλοι Χρυσαυγίτες οπλισμένοι με καδρόνια και μαχαίρια επιχειρούν να λειτουργήσουν ως εμπροσθοφυλακή της Αστυνομίας. Οι αντιρατσιστές υποχωρούν προς την Αγίου Κωνσταντίνου, και οι Χρυσαυγίτες, με τα ΜΑΤ πάντοτε στο πλάι τους, επιχειρούν να μπουν στο παλιό Εφετείο, όπου απωθούνται όμως από τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους. Στο τέλος, τα ΜΑΤ συνόδευσαν τους νεοναζί μέχρι τη γιάφκα που διατηρούν στον οδό Σωκράτους. Εννοείται χωρίς να συλλάβουν κανένα. Το ότι τελικά δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς από την κοινή δράση Χρυσής Αυγής-Αστυνομίας, μάλλον πρέπει να αποδοθεί σε σύμπτωση.

Από τη συνοπτική περιγραφή των γεγονότων, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολιτική οργάνωση, αλλά παρακρατικός μηχανισμός, συμπληρωματικός της Αστυνομίας. Και όσοι στα ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο δημιουργούν αντιμεταναστευτικό κλίμα, ανοίγουν στην πραγματικότητα το δρόμο σε μια νέα εκδοχή φασισμού.Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους.

Δείτε επίσης:

  • 11-12.5.: Το ρεπορτάζ της Αυγής (εδώ), των «Νέων» (εδώ) και της «Ελευθεροτυπίας» (εδώ)
  • Έπειτα από τραυματισμούς μεταναστών και τη συνεργασία, για μια ακόμα φορά, ΜΑΤ και νεοναζί, η CityPress κατάλαβε ότι για τις «ακραίες καταστάσεις» φταίει -τι άλλο;- η «λαθρομετανάστευση»:

city press

Η αναγωγή της «λαθρομετανάστευσης» σε αιτία δεινών, τι άλλο κάνει παρά να ταυτίζει μετανάστες και παρανομία και τι άλλο διαμορφώνει, αν όχι αντιμεταναστευτική συνείδηση σε ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας; Πόσο άσχετο είναι, άραγε, αυτό το κλίμα με τις «ακραίες» καταστάσεις που περιγράφει η εφημερίδα; Η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ θυτών και («λαθραίων») θυμάτων δεν αθωώνει άραγε τους πρώτους και δεν πιέζει ακόμα περισσότερο τους δεύτερους;

Σχόλιο της «Ελευθεροτυπίας» (11.5.2009) για την επιλεκτική όραση των ανδρών της ΕΛΑΣ:

Με μια προκλητική ανακοίνωση 255 λέξεων, η ΓΑΔΑ περιορίζεται στη γνωστοποίηση του τραυματισμού πέντε μεταναστών -σε μόλις 34 λέξεις- χωρίς να αναφέρει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν. Και φυσικά χωρίς να κάνει λόγο για όσα απαθανάτισαν οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί, πλάνα και εικόνες στα οποία εικονίζονται ακροδεξιά στοιχεία να εξαπολύουν επιθέσεις με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα -περνώντας ανάμεσα από τις αστυνομικές δυνάμεις- κατά των μεταναστών που έχουν βρει στέγη στο παλιό εφετείο, αναφέροντας ωστόσο τον τραυματισμό ενός αστυνομικού από ξύλο που εκτοξεύτηκε από μπαλκόνι της οδού Σωκράτους.

Τι και αν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών εξελίσσονταν παράνομες πράξεις. Εκείνοι όχι απλώς δεν προχώρησαν σε συλλήψεις, αλλά δεν προσπάθησαν καν να αποτρέψουν τις επιθέσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται δηλαδή ότι «από το κτίριο της οδού Μενάνδρου (πρώην εφετείο) παρελήφθησαν από σταθμό ΕΚΑΒ δύο αλλοδαποί. Επίσης, από το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας για μεταφορά σε νοσοκομείο τριών ακόμη αλλοδαπών από την οδό Αγ. Κωνσταντίνου» και σε άλλο σημείο γίνεται η εξής διευκρίνιση: «Τρία από τα άτομα που μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, έφεραν επιπόλαια τραύματα και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν, ενώ δύο αλλοδαποί παρέμειναν για νοσηλεία».

Αντίθετα, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λεπτομερής περιγραφή για όσα συνέβησαν στην πλατεία Κάνιγγος, όπου είχαν συγκεντρωθεί αναρχικοί-αντιεξουσιαστές. Εκεί, ομάδα αποτελούμενη από 50 άτομα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας πέτρες, ξύλα και βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί, οι δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

  • Φωτογραφίες από τα γεγονότα 1 , 2
  • Η γελοιοποίηση της συνεργασίας ακροδεξιών και αστυνομικών για τα γεγονότα της 2ας Φεβρουαρίου:

~ από dikaiomatansyn στο 11 Μαΐου, 2009.

2 Σχόλια to “«Χέρι-χέρι» ΕΛ.ΑΣ – Χρυσή Αυγή έξω από το εφετείο”

  1. […] “Χέρι-χέρι” ΕΛ.ΑΣ – Χρυσή Αυγή έξω από το εφετείο (11.05.09) […]

  2. […] Η CITYPRESS, του Γ. Κύρτσου, πρώτη εφημερίδα στον πίνακα εσόδων από κρατική διαφήμιση και γνωστή για την εγκυρότητα και την αμεροληψία της (δείτε και εδώ): […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: