Απόσυρση μέτρων Δένδια που σχετίζονται με κρατούμενους για ναρκωτικά

Αναδημοσίευση από το TVXS

Χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη νέα δέσμη μέτρων για τις φυλακές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφιση των ρυθμίσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς θεωρούν ότι η νέα δέσμη μέτρων «αφήνει ελεύθερους εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών…

Συγκεκριμένα, για τους 6.500 κρατούμενους για θέματα ναρκωτικών που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές, η ρύθμιση προέβλεπε την αποφυλάκισή τους αφότου έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους, σε αντίθεση με τα 4/5 που προβλεπόταν από προηγούμενη διάταξη.

Δήλωση του Τάσου Κουράκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ ναρκοθετεί το αίτημα των κρατουμένων για δίκαιη αντιμετώπισή τους

«Μετά τον μεγαλειώδη και μαζικό αγώνα των κρατουμένων απεργών πείνας όλης της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποσχέθηκε την αποσυμφόρηση των φυλακών, δια της μείωσης των ποινών, της εξαγοράς ορισμένων και του περιορισμού του μέτρου της προφυλάκισης. Τελικώς τα μέτρα εκείνου του νόμου απέδωσαν ελάχιστα και σύμφωνα με την παραδοχή του νέου υπουργού κ. Δένδια. Τη βδομάδα αυτή συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής νομοσχέδιο το οποίο ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και μέτρα για τους κρατούμενους που καταδικάστηκαν για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Σημειωτέον ότι το 50% των φυλακισμένων, δηλαδή περίπου 6.000 άτομα βρίσκονται στη φυλακή με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών, ενώ στην ουσία πρόκειται για εξαρτημένα άτομα που διακινούσαν μικροποσότητες για την εξασφάλιση της δικής τους δόσης. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας το άδικο του νόμου για δυσμενή μεταχείριση αυτών των ατόμων (όσον αφορά την υφ’ όρον απόλυση), έφερε διάταξη με την οποία οι κρατούμενοι αυτοί αντιμετωπίζονται λιγότερο δυσμενώς σε σχέση με τους λοιπούς κρατούμενους.

Όμως στην επιτροπή είδαμε να συμπτύσσεται ένα μέτωπο από το ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ εναντίον αυτής της διάταξης, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφυλακιστούν οι έμποροι ναρκωτικών, οδηγώντας τον κ. Δένδια να δηλώσει ότι αποσύρει προς το παρόν τη συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να την υποστηρίξει με στατιστικά στοιχεία.

Επειδή είναι γνωστό ότι η κατασταλτική πολιτική στο ζήτημα των ναρκωτικών, και ιδιαίτερα αυτή που χαρακτηρίζει κάθε μικροδιακίνηση ως εμπορία και οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς στη φυλακή με πολυετείς ποινές, είναι όχι μόνο απάνθρωπη αλλά και άδικη και αναποτελεσματική, καλούμε έστω και τώρα τον κ. Υπουργό να μην επιμείνει στην απόσυρση, αλλά να επαναφέρει για ψήφιση στη βουλή την προσεχή εβδομάδα το συγκεκριμένο άρθρο.

Ας μην ξεχνά ο κύριος υπουργός ότι τα αιτήματα των κρατουμένων για λιγότερη φυλακή, εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής, λιγότερη προφυλάκιση και σεβασμό των δικαιωμάτων τους εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να κινητοποιούν όχι μόνο τους ίδιους τους κρατούμενους αλλά και όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς που σταθερά και επί μακρόν τα έχουν υποστηρίξει.

Περιμένουμε τον κύριο υπουργό να ανταποκριθεί.

Δείτε ακόμα:

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 7 Μαΐου, 2009.

Ένα Σχόλιο to “Απόσυρση μέτρων Δένδια που σχετίζονται με κρατούμενους για ναρκωτικά”

  1. Αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι ο νόμος για τα ναρκωτικά είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και ότι ο βασικά κατασταλτικός του χαρακτήρας ακυρώνει τα όποια ανοίγματα για ευνοϊκότερη, κατ’ επίφαση «θεραπευτική» μεταχείριση του εξαρτημένου χρήστη/δράστη αξιόποινων πράξεων, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δεν ξεκινάει αλλά κορυφώνεται στον ποινικό εγκλεισμό. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω τις διάφορες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που ανέβαζαν το πλαίσιο ποινών για τους εμπόρους, κατά συνέπεια και το ύψος της μειωμένης ποινής για τους εξαρτημένους χρήστες/δράστες δράστες άλλων αξιόποινων πράξεων. Όσο για τους «μεγαλέμπορους» που ανησυχούμε μην αποφυλακιστούν, θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς εκτός πραγματικότητας εάν αγνοεί ότι οι ρυθμίσεις περί εμπορίας δεν στέλνουν στη φυλακή μεγαλέμπορους, αλλά «βαποράκια», δηλαδή εξαρτημένους χρήστες/μικροδιακινητές, αυτούς για τους οποίους υποτίθεται ότι προβλέπεται επιεικής μεταχείριση ή παροχή ιατρικής βοήθειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: