5η στις αγορές εξοπλισμών η Ελλάδα την περίοδο 2004-2008

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η πιο σημαντική αλλαγή στο χάρτη του διεθνούς εμπορίου όπλων είναι η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην τρίτη θέση των εισαγωγέων οπλικών συστημάτων από τη 16η που καταλάμβανε την προηγούμενη πενταετία. Πρώτη στις εισαγωγές έρχεται η Κίνα (11% του συνόλου των εισαγωγών), δεύτερη η Ινδία (7%), ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη Νότια Κορέα (6%) στην τέταρτη θέση και την Ελλάδα και το Ισραήλ στην 5η (4%).

ekoplismoi04-08Δήλωση του Π. Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, για την έκθεση του SIPRI

«Η Ελλάδα πληρώνει βαρύτατο τίμημα στη λεγόμενη ʽδιπλωματία των εξοπλισμώνʼ, που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του SIPRI, στη χώρα μας αναλογεί το 4% των παγκόσμιων δαπανών για τις εισαγωγές όπλων την περίοδο 2004-8. Δυστυχώς κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την πέμπτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, μετά την Κίνα, την Ινδία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ν. Κορέα.

Επιβεβαιώνεται μια πραγματικότητα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καταγγείλει. Στο βωμό των εξοπλισμών θυσιάζονται τεράστιοι πόροι του ελληνικού λαού, οι οποίοι συντελούν στην αύξηση του δημόσιου χρέους ενώ στερούνται από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, οι πολυδάπανες αγορές όπλων στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν υπαγορεύονται από τις ανάγκες μιας σύγχρονης αμυντικής πολιτικής, η οποία πρέπει να είναι συνυφασμένη με μια πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική,μακριά από τον αντλαντισμό και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Πιστεύουμε ότι οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας – που είναι υπερδιπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ποσοστό του ΑΕΠ – μπορούν και πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα σύνολο ριζικών επαναπροσδιορισμών στην εξωτερική και αμυντική πολιτική. Σταθερή μας θέση αποτελεί ο έλεγχος των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων από διακομματική επιτροπή της Βουλής».

Δείτε ακόμα:

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 3 Μαΐου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: