«Φυλασσόμενο» χώρο υποδοχής προσφύγων προτείνει ο υπ. Εξωτερικών

Πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας.

Πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας.

Στην απόλυτα απομονωμένη περιοχή Ρηγανόκαμπος της Πάτρας πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος τη δημιουργία “φυλασσόμενου” κέντρου φιλοξενίας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος το Σάββατο για το προσφυγικό ζήτημα στην Πάτρα.

Κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη θέση ΜΟΜΑ, δηλαδή στον Ρηγανόκαμπο στης Πάτρας, πάνω από τον κόμβο της Εγλυκάδας, περιοχή απολύτως απομονωμένη από τον ιστό της Πάτρας, ήταν η τελική πρόταση του υπουργού Εσωτερικών…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη εισήγηση του υπουργού έλειπαν αναφορές στη φύλαξη του χώρου υποδοχής, αλλά έπειτα από πιέσεις από δήμαρχο, νομάρχη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τοπικούς φορείς, προσέθεσε τον όρο “φυλασσόμενο”, ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά… για ένα κέντρο κράτησης.

Άλλωστε οι προαναφερθέντες συστρατεύθηκαν δυναμικά στην θέση για κλειστό κέντρο για τους πρόσφυγες, με πλήρη αστυνόμευση, ώστε να διαγραφεί κάθε δυνατότητα γι’ αυτούς να διασχίζουν τον δρόμο πίσω προς την Πάτρα.

“Έχουμε εξασφαλίσει ήδη τις δομές και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε, να σιτίσουμε και να παράσχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και νομική συνδρομή και διερμηνεία σε αυτά τα παιδιά” δήλωσε για τους ανήλικους πρόσφυγες ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, ανακοινώνοντας: “Έχουν εξασφαλιστεί δράσεις ύψους 500.000 ευρώ από τα Επείγοντα Μέτρα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το 2008”.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε κατηγορηματικά στον κλειστό χαρακτήρα του χώρου φιλοξενίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διχασμός των μεγάλων συμφερόντων της περιοχής ως προς την απομάκρυνση των προσφύγων από την Πάτρα, όπως διαφαίνεται στα τοπικά ΜΜΕ… Στο “οπλοστάσιο” των τελευταίων εξακολουθεί να κυριαρχεί η τρομοκράτηση των Πατρινών πολιτών με στόχο την ξενοφοβία.

“Ο τρόπος που διαχειρίζονται το θέμα καταδεικνύει πως κύριο μέλημά τους είναι η απομάκρυνση του καταυλισμού από την πόλη” σχολίασε η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών και σημείωσε: “Πλουτίζουν τα κυκλώματα δουλεμπορίας, βρίσκουν στήριγμα και κρύβονται πίσω από την αγανάκτηση ορισμένων «γνωστών» μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής”.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στάθηκε στην χορήγηση ασύλου και στην προμήθεια ταξιδιωτικών εγγράφων ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης στη δημιουργία Ανοικτών χώρων Φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης και την παύση των επαναπροωθήσεων, των βασανισμών και των φαινομένων αυτοδικίας.

Πηγή: Η Αυγή

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 28 Απρίλιος, 2009.

2 Σχόλια to “«Φυλασσόμενο» χώρο υποδοχής προσφύγων προτείνει ο υπ. Εξωτερικών”

  1. […] Φυλασσόμενο χώρο υποδοχής μεταναστών προτείνει ο Παυλ… […]

  2. […] Φυλασσόμενο χώρο υποδοχής μεταναστών προτείνει ο Παυλ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: