Αστυνομική βία εναντίον όλων, ιδίως μετά τον Δεκέμβρη

Η αστυνομική βία δεν κάνει διακρίσεις: Οργανα της τάξης δεν διστάζουν να σηκώνουν χέρι, να εξυβρίζουν, να προσβάλλουν, να κακομεταχειρίζονται ακόμα και ανήλικα παιδιά!

Πολλές φορές προβαίνουν στις πράξεις αυτές χωρίς κανέναν προφανή λόγο και αφού πρώτα φορέσουν στα θύματά τους χειροπέδες!

*Ο Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Αθηνών (ΣΕΔΑ) είναι κατηγορηματικός: «Τα παιδιά συχνά μάς αναφέρουν άσκηση βίας είτε κατά τη διάρκεια παραμονής τους στα αστυνομικά τμήματα, είτε στο δρόμο κατά τη διαδικασία ελέγχου και εξακρίβωσης των προσωπικών τους στοιχείων από μεμονωμένα αστυνομικά όργανα».

Δείτε εδώ τη συνέχεια του ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας

Στο δημόσιο λόγο κυβένησης και ηγεσίας της αστυνομίας, κάθε περιστατικό είτε εμφανίζεται ως μη γενόμενο (και οι αστυνομικοί-δράστες ως ανυποψίαστοι), είτε, αφού αποδειχθεί η ευθύνη τους, ως «ατυχές» ή «μεμονωμένο» περιστατικό

Σε τοίχο της Αθήνας, τις μέρες του Δεκέμβρη

Σε τοίχο της Αθήνας, τις μέρες του Δεκέμβρη

Βέβαια, τα κρούσματα ξυλοδαρμού, κακοποίησης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ανηλίκων από αστυνομικούς δεν είναι νέο φαινόμενο, όπως προκύπτει (και) από το ρεπορτάζ των Νάντιας Βασιλειάδου και Χρήστου Ζέρβα που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία (26.4.2009). Φαίνεται, όμως, ότι έχουν αυξηθεί από τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου και μετά. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως οι αστυνομικοί δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο» κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ανήλικους. Οταν, μάλιστα, αυτοί είναι αλλοδαποί, ο ζήλος τους μεγαλώνει επικίνδυνα…

*Οι επιμελητές του ΣΕΔΑ αναφέρουν περίπτωση εξακρίβωσης στοιχείων σε ανήλικο 16 ετών ελληνικής καταγωγής, από αστυνομικούς της ομάδας Ζήτα έξω από σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Του έκαναν σωματικό έλεγχο κατά τον οποίο δεν βρέθηκε τίποτα και κατόπιν ο αστυνομικός, παρουσία διερχόμενων πολιτών, τον έβαλε να βγάλει το πουκάμισο, τα παπούτσια και, τέλος, το παντελόνι του με την πρόφαση της πλήρους έρευνας.

*Κατά τη σύλληψη 16χρονου Αλβανού για κλοπή και ενώ τον ανέκριναν στο αστυνομικό τμήμα, ο αστυνομικός τού έδωσε γροθιά και του έσπασε τη μύτη. Ο πατέρας του τον συνόδευσε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο τραυματισμός.

*Στον Συνήγορο του Παιδιού προσέφυγαν πρόσφατα τέσσερις μαθητές, που κατήγγειλαν ότι, σε έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας και ενώ επέδειξαν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες τελείως αναίτια. Το περιστατικό διερευνάται.

*Νεαρή φοιτήτρια που κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου κατήγγειλε στη Διεθνή Αμνηστία ότι στον ίδιο χώρο κρατούνταν 17χρονος έφηβος. Ο ανήλικος ήταν εμφανώς καταπονημένος και κατά τους ισχυρισμούς του είχε υποβληθεί σε κακομεταχείριση. Η δικηγόρος του εφήβου υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δημιούργησαν ψευδή αποδεικτικά στοιχεία τοποθετώντας πέτρες στις τσέπες του.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ

Δείτε επίσης

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 26 Απρίλιος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: