Στη Βουλή το «ιδιώνυμο» Δένδια για την κουκούλα

Στη Βουλή κατατέθηκε, σύμφωνα με το tvxs.gr, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις διατάξεις για την «ποινικοποίηση» της κουκούλας, τα μέτρα για τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων και τέλος τη ρύθμιση διεύρυνση της δυνατότητας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Δεκέμβριος 2008: Κουκουλοφόροι απέναντι σε κρανοφόρους και ασπιδοφόρους

Δεκέμβριος 2008: Κουκουλοφόροι απέναντι σε κρανοφόρους και ασπιδοφόρους

Η κατάργηση της εξαγοράς των ποινών για τους υποκινητές επεισοδίων και για τους συλληφθέντες που φορούν κουκούλα, της αναστολής εκτέλεσης των ποινών και του ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που δημιουργούν έντονες ανησυχίες για αυθαίρετες συλλήψεις και συμφόρηση των φυλακών.

Οι φόβοι για ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, με την μετατροπή του πλημμελήματος διατάραξης της κοινής ησυχίας σε κακούργημα που θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια είναι εμφανής. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών της, το οποίο υποσκάπτεται και παρεμποδίζεται από τη βία των κουκουλοφόρων, να θωρακίσει τη δημόσια περιουσία και τις εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και να προστατεύει τις ιδιωτικές περιουσίες από απρόκλητες βλάβες».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει να προστατέψει τους πολίτες επαναφέροντας εμμέσως τη ρύθμιση περιύβρισης αρχής. Η εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου αναφέρει ότι προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του από πρόσωπο που ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.Δεκέμβριος 2008: Η νεανική εξέγερση φόβισε την κυβέρνηση, η οποία, πέντε μήνες μετά, επιχειρεί να εκφοβίσει τους εξεγερμένους και να τους αποκόψει από μια κοινωνία που έχει λόγους να εξεγείρεται.

Το ζήτημα της διαφορετικής μεταχείρισης των παρανομούντων πολιτών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, καθώς η αναστολή εκτέλεσης της ποινής, και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης είναι θεσμοί που εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το έγκλημα, σε κάθε περίπτωση που πληρεί τις προϋποθέσεις εφαρμογής της.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της κουκούλας περιλαμβάνονται:

– Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών για όποιον συμμετέχει σε συγκεντρώσεις, διαπράττοντας βιαιοπραγίες ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια, κατοικίες ή άλλα ακίνητα. (Η αντίστοιχη ποινή για αδίκημα χωρίς κουκούλα είναι μέχρι 2 χρόνια.)

 
– Ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια για ληστεία με κουκούλα. Χωρίς κουκούλα, η ποινή για ληστεία είναι πρόσκαιρη κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια.
– Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για βαριά σωματική βλάβη(2 χρόνια χωρίς κουκούλα) και τουλάχιστον δύο χρόνια για απρόκλητη σωματική βλάβη(3 μήνες χωρίς κουκούλα).

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου από το tvxs.gr

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 24 Απρίλιος, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: