Για τη δολοφονική επίθεση στον Κούρδο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα

_ue_____

Ο 29χρονος Κούρδος Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ χτυπήθηκε βάναυσα πριν από 16 ημέρες από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας, από εκεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα Χατζηκώστα Ιωαννίνων και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ενδοεγκεφαλικά αιματώματα. Οι συγγενείς του μιλούν για άγριο ξυλοδαρμό και για τον λόγο αυτό διενεργείται ΕΔΕ κατ’ εντολήν του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Θ. Ρετζεπέρη.

Δελτίο Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (22.4.2009)

Περισσότερα από την «Ελευθεροτυπία» εδώ

«Η Ευρώπη-Φρούριο Δολοφονεί. Να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους πρόσφυγες» (ανακοίνωση του Δικτύου)

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονικής επίθεσης στον Κούρδο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα (21/04/2009)

Επίσκεψη του Τάσου Κουράκη στον Κούρδο μετανάστη που βρίσκεται στην εντατική (22/04/2009)

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος
Η πάγια θέση μας για περιστατικά με οικονομικούς μετανάστες«, 22.4.2009)

***

«Λαθραία» όνειρα, νομίμως καταστέλλονται

Αρθρο της Μαρίας Καλυβιώτη, από το http://aplo.pblogs.gr

Κακοποίηση, τρομοκρατία και αδιαφορία συνθέτουν το πλαίσιο της καθημερινότητας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα, διωγμένοι από τον πόλεμο και τις κακουχίες, στην αναζήτησή τους για μια ζωήμε δικαιώματα, μακριά από τη φρίκη των όπλων και της πείνας.

Κέντρα «υποδοχής»: Εκεί που καταστέλλονται όνειρα… λαθραία

Στη συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων κράτησης ή… κέντρων «υποδοχής» -κατά το κράτος- που λειτουργούν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν διερμηνέας, δικηγόρος και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρασχεθεί καμία ουσιαστική μέριμνα για τους κρατουμένους. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί το κέντρο που λειτουργεί στη Μυτιλήνη, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά ανήλικα παιδιά, χωρίς ποτέ να προαυλίζονται, πάνω σε στρώματα βουτηγμένα σε νερά με ακαθαρσίες από την τουαλέτα.

«Άσπρο χαρτί» ή αλλιώς η επιτομή του παραδόξου

Όταν οι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης, τους δίδεται ένα χαρτί, γωστό ως «άσπρο χαρτί», γραμμένο μόνο στην ελληνική γλώσσα(!), στο οποίο αναγράφεται η υποχρέωση να αποχωρήσουν από τη χώρα, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, αλλά όχι και ο τρόπος. Χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη αποχώρησή τους από τη χώρα, αναγκάζονται να το επιδιώξουν παρανόμως, με αποτέλεσμα να βρίσκουν απέναντί τους τις δυνάμεις καταστολής, που τους συλλαμβάνουν, οδηγώντας τους και πάλι σε κέντρα κράτησης, από όπου για μια ακόμη φορά θα φύγουν με ένα «λευκό χαρτί», πάντα εγκλωβισμένοι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Έτσι, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Από τη μία το κράτος τους απαιτεί να αποχωρήσουν από τη χώρα και από την άλλη το ίδιο το κράτος πάλι, βιαίως τους το απαγορεύει.

Το άσυλο στα χέρια της αστυνομίας

Το ποσοστό αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα είναι πραγματικά μηδαμινό, αφού σε πρώτο βαθμό ανέρχεται μόλις στο 0.03%. Χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν κάθε Σάββατο έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς καταφέρνουν να φτάσουν στη διαδικασία της συνέντευξης, στην οποία συχνά δεν υπάρχει διερμηνέας, ούτε και δικηγόρος. Πολλές φορές, οι πρόσφυγες παρακινούνται να δηλώσουν ότι ήρθαν στη χώρα για οικονομικούς λόγους, ώστε να μην δικαιούνται παροχής ασύλου.

Το γεγονός ότι η αστυνομία διαχειρίζεται το άσυλο, σημαίνει βία, αφού έχει κατασταλτική αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα τις εκδόσεις συλλήβδην αποφάσεων απέλασης και κράτησης, ακόμη και παιδιών ή εγκύων γυναικών. Ο θάνατος στην ουρά για το άσυλο του Πακιστανού Μοντασέρ Μοχάμεντ Ασράφ, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, αποτελεί ένα αποτροπιαστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι όσο η αστυνομία διαχειρίζεται το άσυλο, η καταστολή των προσφύγων προηγείται της προστασίας τους.

πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 24 Απρίλιος, 2009.

3 Σχόλια to “Για τη δολοφονική επίθεση στον Κούρδο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα”

  1. […] Για τη δολοφονική επίθεση στον Κούρδο μετανάστη στην Η… (24/04/2009) […]

  2. […] ( Αρχείο ) Για τη δολοφονική επίθεση στον Κούρδο μετανάστη στην … […]

  3. […] Για τη δολοφονική επίθεση στον Κούρδο μετανάστη στην Η…, 24.04.09 […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: