Να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Τούρκο αγωνιστή Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ

Ο αγωνιστής της Αριστεράς Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ, κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία! Ο Οζκιόκ κρατείται από τις 26 Μαρτίου 2009, οπότε έφτασε στην Ελλάδα, αφού προηγούμενα είχε κρατηθεί και στην Κύπρο, όπου είχε επίσης ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι κυπριακές αρχές, όμως, με πρόσχημα το διευρωπαϊκό δίκαιο (τον Κανονισμό του Δουβλίνου), αρνήθηκαν τελικά να εξετάσουν το αίτημα του, και τον παρέδωσαν στην Ελλάδα, ως αρμόδια για την εξέταση χώρα. Η Ελλάδα παρότι δέχθηκε διπλωματικά να εξετάσει το άσυλο του, κίνησε με την άφιξη του την διαδικασία της έκδοσης του στην Τουρκία.

Μετά την παράδοση του Οτσαλάν το 1999, είναι η πρώτη φορά που κινείται στην Ελλάδα μια τέτοια διαδικασία σε βάρος ενός πολιτικού πρόσφυγα. Σε περίπτωση έκδοσης του ο Οζκιόκ κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, άδικη δίωξη και σκληρή πολύχρονη φυλάκιση.

Ο πενηντατετράχρονος σήμερα Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ δραστηριοποιήθηκε στις αριστερές πολιτικές οργανώσεις της Τουρκίας στη δεκαετία του ’70 και το 1981 συνελήφθη με κατηγορίες για ανατρεπτική ιδεολογία και συμμετοχή σε ένοπλη δράση. Καταδικάστηκε από στρατοδικείο της χούντας στην θανατική ποινή και έμεινε στις τουρκικές φυλακές μέχρι το 1990, οπότε και επέδρασε.

Στην διάρκεια της κράτησης του, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των πολιτικών κρατούμενων μέσα στις φυλακές και συμμετέσχε σε πάμπολλες απεργίες πείνας ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Ενόσω κρατούμενος, εξέδωσε και τρία βιβλία για τις πολιτικές δίκες και για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές.

Με τη δράση του ο Τούρκος αγωνιστής προκάλεσε την οργή των κατασταλτικών μηχανισμών που δεν έπαψαν ποτέ να τον καταδιώκουν. Και σήμερα, με την ευθύνη των ελληνικών αρχών, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Αρσλάν Ταϋφούν Οζκιόκ έχει δικαίωμα να πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

– γιατί είναι αγωνιστής της ελευθερίας και διώκεται για την πολιτική του δράση
– γιατί αν εκδοθεί κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, άδικες διώξεις και ποινές,
– γιατί καταδικάστηκε από ένα παράνομο χουντικό στρατιωτικό δικαστήριο.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 24 Απρίλιος, 2009.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: