Θητεία-Αντιρρησίες Συνείδησης (Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Ο ελληνικός στρατός σήμερα είναι ένας μηχανισμός που δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα, απορροφώντας μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού εις βάρος άλλων αναγκών, όπως παιδεία, υγεία κλπ. Πολλά μάλιστα από αυτά τα κονδύλια κατευθύνονται στη χρηματοδότηση «ειρηνευτικών αποστολών» του ΝΑΤΟ σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, κ.α. Ακόμα, σύνηθες είναι το φαινόμενο της καταδίωξης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα.

Όλα αυτά τα φαινόμενα εντάθηκαν και διευρύνθηκαν μετά την αλλαγή του δόγματος από «αμυντικό» σε «αποτρεπτικό». Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει να διεξάγει αμυντικό πόλεμο από το 1940, δηλαδή 70 χρόνια περίπου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, επίσης, το γεγονός της σχεδιαζόμενης συμμετοχής του στρατού σε καταστολή διαδηλώσεων, κάτι που συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, με την προμήθεια από το στρατό εξοπλισμού, όπως πλαστικές σφαίρες, βομβίδες ελέγχου πλήθους κλπ.

Σε ό,τι αφορά στη στρατιωτική θητεία, αυτή, τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη μείωση της στους 12 μήνες και τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για σταδιακή μείωση στους 6. Δυστυχώς, αυτή η μείωση δε συνοδεύτηκε από την απαραίτητη μείωση άχρηστων κατά κύριο λόγο στρατοπέδων, τα οποία εξυπηρετούσαν κυρίως «ανάγκες» των τοπικών οικονομιών και ψηφοθηρίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η προαναφερόμενη αλλαγή δε του αμυντικού δόγματος από «αμυντικό» σε «αποτρεπτικό» έχει σημάνει την εντατικοποίηση της στρατιωτικής ζωής σε πολλές μονάδες ανά την επικράτεια. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των οπλιτών.

Σχετικό με τα παραπάνω είναι και το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των αυτοκτονιών στο Στρατό Ξηράς τα τελευταία χρόνια, κάτι αν μη τι άλλο κατάπτυστο. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η συζήτηση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή τα 21 ή τα 23, γεγονός που δείχνει την αναλγησία της κυβέρνησης της ΝΔ στις ανάγκες της νεολαίας. Επίσης, η θητεία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη 2 ταχυτήτων. Μια για Αεροπορία και Ναυτικό για τους «ευνοημένους» όπου η θητεία είναι σχετικά χαλαρή. Μια άλλη για τις λαϊκές μονάδες μονάδες του Στρατού Ξηράς, όπου είναι όχι μόνο σχετικά πιο δύσκολη, αλλά και οι συνθήκες υγιεινής είναι αρκετές φορές απαράδεκτες. Τέλος, το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης καταπατάται στην πράξη, καθώς η εναλλακτική θητεία έχει σχεδόν διπλάσια διάρκεια από την κανονική. Είναι ανάγκη, με δεδομένη την αναγνώριση του δικαιώματος αντίρρησης συνείδησης από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση αυτού του δικαιώματος στη χώρα μας. Ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας που ισχύει παρουσιάζει πληθώρα προβλημάτων και καταλήγει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, υπάγεται σε στρατιωτική εποπτεύουσα αρχή και συγχρόνως λειτουργεί επιτροπή ελέγχου συνείδησης!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως όραμα έναν κόσμο χωρίς σύνορα και πολέμους και στο όραμα αυτό προφανώς δε χωράει κανένας στρατός και συνεπώς καμιά στρατιωτική θητεία. Στην προοπτική αυτή, και όσο εξακολουθεί να υπάρχει θητεία, θα μάχεται για το συνεχή εκδημοκρατισμό του στρατού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται καταρχήν για τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων και την ακύρωση των σχεδιασμών συμμετοχής του στρατού στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στην καταστολή του «όποιου εσωτερικού εχθρού». Αγωνίζεται επίσης για τη δραστική μείωση διάρκειας της στρατιωτικής θητείας και την καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Παράλληλα τέλος, αγωνίζεται για την άρση του «άβατου της κοινωνίας» στο στρατό και της κατοχύρωσης του ελεύθερου συνδικαλισμού σε αυτόν.

• Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, στην προοπτική της κατάργησής της.

• Διάλυση του ΝΑΤΟ και μέχρι τότε αποχώρηση της Ελλάδας από αυτό.

• Κατάργηση του Ευρωστρατού και κάθε συναφούς στρατιωτικού σχεδιασμού

• Όχι στην κατάργηση των αναβολών για μεταπτυχιακές σπουδές. Παροχή ενιαίας προκαταβολικής αναβολής σπουδών για όλους (ασχέτως βαθμίδας πτυχίου).

• Μείωση του ανώτατου επιτρεπτού ηλικιακού ορίου στράτευσης από τα 45 έτη (που ισχύει σήμερα) στα 35 έτη.

• Μείωση της θητείας στους 6 μήνες, μέσω κατάργησης στρατοπέδων στις μεγάλες πόλεις και μέσω κατάργησης περιττών ή «βυσματικών» υπηρεσιών, αλλά και μέσω πρόσληψης πολιτικού προσωπικού για τις γραφειοκρατικές-υπηρεσιακές ανάγκες των στρατοπέδων, που θα επιφέρει τη μείωση της «οροφής του στρατεύματος».

• Θέσπιση επτάωρου ανώτατου ορίου ημερήσιας απασχόλησης για τους φαντάρους (υπηρεσίες και εργασία).

• Δραστική αύξηση της αποζημίωσης των στρατευμένων στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου θητείας και της εναλλακτικής υπηρεσίας ως συντάξιμου χρόνου και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το Στρατό.

• Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.

• Παύση των παράνομων υποχρεωτικών μεταθέσεων στην ΕΛΔΥΚ.

• Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Όλη η διαθέσιμη υποδομή (γυμναστήρια, γήπεδα, λουτρά, αίθουσες ψυχαγωγίας) να είναι στη διάθεση των στρατιωτών.

• Απόλυτος σεβασμός των κανόνων ασφαλείας στα στρατόπεδα.

• Δημιουργία αιρετών και ανακλητών Επιτροπών Στρατευμένων σε κάθε μονάδα, χωρίς παρέμβαση της ιεραρχίας, που θα ασχολούνται με ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, παραβίασης δικαιωμάτων κλπ. Οι συνελεύσεις των οργάνων αυτών θα διεξάγονται όποτε τα ίδια το κρίνουν αναγκαίο. Τα αιτήματα θα υποβάλλονται κατευθείαν από τις επιτροπές αυτές προς το διοικητή.

• Διπλασιασμός αδειών και εξόδων. Υπηρεσία 1–1 για όλους. Ελεύθερος χρόνος όλα τα απογεύματα.

• Μία μόνο βάρδια δίωρης σκοπιάς (αποκλειστικά 10μμ-12μμ) και λειτουργία τεχνολογικού συστήματος αυτόματης εποπτείας για τις υπόλοιπες ώρες.

• Ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των στρατοπέδων. Ελεύθερη κυκλοφορία πολιτικών κειμένων σε όλους τους χώρους χωρίς περιορισμό. Δικαίωμα υποβολής ομαδικών παραπόνων.

• Υπαγωγή των ποινικών αδικημάτων των φαντάρων σε ποινικά δικαστήρια και κατάργηση των στρατοδικείων. Κατάργηση της επιβαλλόμενης από διοικητικό όργανο (πχ Διοικητής, αξιωματικός, κλπ) ποινής φυλάκισης που προσαυξάνει τη θητεία. Κλείσιμο όλων των πειθαρχείων.

• Ενιαίες τιμές προϊόντων σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας. Όχι στην κερδοσκοπία των ΚΨΜ σε βάρος των φαντάρων. Προσλήψεις πολιτικού προσωπικού για μαγειρεία–καθαριότητα.

• Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων και στα ΚΑΑΥ, με συνταγματική και νομοθετική απαγόρευση.

• Επέκταση της αρμοδιότητας του «Συνηγόρου του πολίτη» στον οποίον θα μπορούν να απευθύνονται οι φαντάροι, προκειμένου να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους ή να κάνουν καταγγελίες για ζητήματα που άπτονται της θητείας τους. Να υπάρχει εκπρόσωπος της Αρχής αυτής μόνιμα σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας.

• Έκδοση και δημοσιοποίηση ειδικής ετήσιας έκθεσης στην οποία θα αναφέρονται τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες του περασμένου έτους, εφόσον έχουν υπάρξει, τα πορίσματα των ερευνών που έγιναν, καθώς και οι αποφάσεις και οι δράσεις που αναλήφθηκαν.

• Όχι στην υποχρεωτική παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών. Δικαίωμα άσκησης όλων των θρησκευτικών “πιστεύω”. Θέσπιση πολιτικού όρκου.

• Αυστηρή απαγόρευση άσκησης εθνικιστικής προπαγάνδας εκ μέρους της διοίκησης των μονάδων. Αυστηρές πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε Διοικητές και αξιωματικούς που παροτρύνουν ή ανέχονται ομαδικά συνθήματα και άσματα εθνικιστικού, ρατσιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου που περιέχουν ύβρεις και προσβολές για γειτονικούς ή άλλους λαούς ή υποκρύπτουν βούληση για επέκταση της εδαφικής επικράτειας της χώρας. Εκπαίδευση των αξιοματούχων σε σύγχρονο πλαίσιο σεμιναρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Κατάργηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά λόγω της επικινδυνότητας τους. Κατάργηση της ύπαρξης θεσπισμένου «ποσοστού προβλεπόμενων απωλειών» σε ασκήσεις.

• Καταστροφή όλων των όπλων και πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο ή άλλες ραδιενεργές ουσίες.

• Κανένας φαντάρος ή στέλεχος σε κατασταλτική αποστολή και απεργοσπαστικό μηχανισμό.

• Καμιά συμμετοχή φαντάρου σε ενέδρες και προσπάθειες εκδίωξης, απέλασης και κακοποίησης οικονομικών-πολιτικών προσφύγων.

• Απαγόρευση επανεξέτασης οριστικών απαλλαγών στράτευσης για λόγους υγείας.

• Πλήρης αποσύνδεση της εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων από την έκδοση διαβατηρίου. Χορήγηση διαβατηρίων 5ετούς διάρκειας σε όλους όσοι έχουν αναβολή στράτευσης, ασχέτως του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί έως τη λήξη της αναβολής. Νομοθετική κατάργηση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για το αδίκημα της ανυποταξίας.

• Κατάργηση του αδικήματος της ανυποταξίας και έως τότε κατάργηση του χαρακτήρα του ως διαρκούς και της διεξαγωγής αλλεπάλληλων δικών για ένα και μόνο αδίκημα.

• Υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου Υπουργείου (εκτός της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Άμυνας). Κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης, εξίσωση της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με τη στρατιωτική και παροχή δυνατότητας στον ενδιαφερόμενο για ελεύθερη επιλογή του Φορέα στον οποίο θα υπηρετήσει κοινωνική υπηρεσία με σύμφωνη γνώμη του τελευταίου (χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς που δεν έχουν νόημα στην περίπτωση του θεσμού της εναλλακτικής υπηρεσίας).

• Επαρκής αμοιβή του αντιρρησία για έξοδα στέγασης, διατροφής, διαβίωσης και μετακίνησης (στο ύψος του ισχύοντος βασικού κατώτατου μισθού).

• Κατάργηση της υπάρχουσας κύρωσης της έκπτωσης από το δικαίωμα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας • Παύση των διώξεων παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης.

• Ενημέρωση των νεοσυλλέκτων για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Θέσπιση δικαιώματος φαντάρου και οπλίτη στην αντίρρηση συνείδησης και κατα τη διάρκεια της θητείας.

• Όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να υπάρξει η δυνατότητα τέλεσης της εναλλακτικής υπηρεσίας και σε ΜΚΟ και κοινωνικούς φορείς (και αυτή να μπορεί να διεξάγεται είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε.).

• Δυνατότητα παραίτησης από τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς περιορισμούς, για όλες τις κατηγορίες μόνιμων στελεχών (Επ.Οπ, Αξιωματικούς κλπ.)

• Κατοχύρωση του δικαιώματος στη «φορολογική αντίρρηση συνείδησης» ώστε το ποσόν του φόρου που αντιστοιχεί στη συμβολή του φορολογούμενου στις δαπάνες της Εθνικής Άμυνας να παρακρατείται από τις εφορίες και να αποδίδεται σε λογαρισμούς άλλου Υπουργείου.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

4 Σχόλια to “Θητεία-Αντιρρησίες Συνείδησης (Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)”

  1. […] τη συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρ… […]

  2. […] τη συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρ… […]

  3. […] τη συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρ… […]

  4. […] […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: