Διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι-ες, διαφυλικοί-ες) – (Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Η ελεύθερη διαμόρφωση και έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων, χωρίς φόβο, ντροπή και ψέματα, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε είδους διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη. Στηρίζεται στην ομοφοβία, αλλά και στα πρότυπα που παράγει και επιβάλλει η κυρίαρχη ιδεολογία για τους ρόλους των φύλων και τη λειτουργία της οικογένειας, και οδηγεί τελικά στην περιθωριοποίηση όσων διαφοροποιούνται από αυτά. Και δυστυχώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους/τις διαφυλικούς/ές.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή –και παρά τις αντίθετες διεθνείς δεσμεύσεις– δεν προβλέπεται:
 Καμία θεσμική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών και της γονεϊκότητας
 Καμία προστασία από τις πράξεις κοινωνικού αποκλεισμού και αρνητικών διακρίσεων (με την εξαίρεση του νόμου για τις διακρίσεις στην εργασία).
 Καμία προστασία από φραστική και σωματική βία σε όλους τους κοινωνικούς χώρους (οικογένεια, σχολείο, στρατός, χώροι εργασίας, νοσοκομεία, γειτονιά κ.λπ.).
 Καμία μέριμνα για την υποστήριξη των διαφυλικών ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου
 Καμία παρέμβαση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που να απενοχοποιεί τους νέους ομοφυλόφιλους και λεσβίες στο σχολείο και να προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, τον τελευταίο χρόνο παρενέβη(!) στη Δικαιοσύνη ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα μας θα πρέπει να κριθούν ως ανυπόστατοι, ενώ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιχείρησε να υπαγορεύσει στα δικαστήρια την απόφασή τους και να απειλήσει δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους που θα προχωρήσουν σε τέλεση τέτοιων γάμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε Σύμφωνο Συμβίωσης από το οποίο αποκλείονται τα ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι ανάγκη η κατάσταση αυτή να αλλάξει ριζικά. Ο δρόμος για τον πλήρη τερματισμό των αρνητικών διακρίσεων απέναντι στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους-ες, διαφυλικούς-ες έρχεται μέσα από την καταπολέμηση της ομοφοβίας και τη νομική αναγνώριση του δικαιώματος να υπάρχουν με δική τους οικογένεια και να λειτουργούν ελεύθερα, ανοιχτά και ισότιμα στην εργασία και την κοινωνία.
Για να συμβεί αυτό απαιτείται ευρεία κινητοποίηση τόσο των ίδιων των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών πολιτών, αλλά και των ετεροφυλόφιλων που συμμερίζονται την ανάγκη άρσης όλων των διακρίσεων και καταπολέμησης της ομοφοβίας, μέσα από ένα ισχυρό κίνημα ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την κατάσταση που επικρατεί και δυναμικής διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων. Έτσι θα μπορέσει να ασκηθεί η απαιτούμενη κοινωνική πίεση και προς το κράτος, αλλά και προς τα κόμματα που σήμερα ανέχονται ή αποδέχονται τις διακρίσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), προκειμένου να αλλάξουν στάση.
Στο πλαίσιο αυτό οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν δυναμικά και με κόστος τα δίκαια αιτήματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο. Έχουν την ευθύνη να αναβαθμίσουν τη δράση τους τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (για την πλήρη καταπολέμηση της ομοφοβίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας εντός των κόλπων του) αλλά και σε κάθε κοινωνικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται:
 Στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αναδεικνύοντας ακόμη πιο δυναμικά τα προβλήματα και καταθέτοντας προτάσεις για την άρση των διακρίσεων.
 Στην τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την έμπρακτη αμφισβήτηση των διακρίσεων (π.χ. με τέλεση πολιτικών γάμων ομοφύλων), αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδίως των νέων σε θέματα ομοφοβίας (σεμινάρια στο προσωπικό, δημόσιες εκδηλώσεις, πολιτική ίσων ευκαιριών στις προσλήψεις κ.λπ.). Η συγκρότηση ενός Δικτύου Αιρετών ή/και Δημοτικών Κινήσεων ενάντια στην Ομοφοβία, πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
 Στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την ανάδειξη θεμάτων αρνητικών διακρίσεων στο χώρο εργασίας, τα οποία συχνά αποσιωπούνται, και τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίησης των σωματείων και των εργαζομένων.
 Στην εκπαίδευση, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σε ζητήματα δικαιωμάτων και διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
 Σε κάθε κοινωνικό χώρο, με τη στήριξη και τη συμμετοχή σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει μαχητικά, τη μάχη για άρση όλων των διακρίσεων και για την εγκαθίδρυση μια κοινωνίας αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα προτείνουμε και παλεύουμε για :
1. Διακοπή της πολιτικής και δικαστικής παρεμπόδισης του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια και φυσικά αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν (π.χ. παροχές εγγάμων, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα υιοθεσίας, συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.).
2. Επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια.
3. Διατήρηση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών που προκύπτουν από τη θεσμική αναγνώριση της σχέσης τους σε άλλη χώρα.
4. Σε θέματα τεκνοθεσίας να μην γίνεται καμία αρνητική διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των υποψήφιων θετών γονιών.
5. Ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω φύλου, γένους ή σεξουαλικού προσανατολισμού και ρητές προσβλέψεις στον αντιρατσιστικό νόμο για το «ομοφοβικό» έγκλημα.
6. Παροχή ασύλου στην Ελλάδα σε γκέι, λεσβίες και τρανς που κινδυνεύουν στη χώρα τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
7. Οικονομική, ψυχοκοινωνική και θεσμική υποστήριξη των διαφυλικών ατόμων κατά τις διαδικασίες διόρθωσης φύλου. Νομική αναγνώριση του κοινωνικού φύλου όλων των διαφυλικών ανεξάρτητα αν έχουν κάνει επέμβαση διόρθωσης φύλου.
8. Καταπολέμηση των διακρίσεων απέναντι σε ομοφυλόφιλους στο στρατό -για κληρωτούς και επαγγελματίες. Η κατάσταση με τα ψυχιατρικά χαρτιά Ι5 είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει, καθώς αναπαράγει διακρίσεις και στερεότυπα σε βάρος των ομοφυλόφιλων πολιτών.
9. Εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από ειδικευμένους δάσκαλους, με σύγχρονα βιβλία και με αναφορές σε όλες τις διαφορετικές σεξουαλικές εκφράσεις των ανθρώπων, ώστε οι μαθητές-τριες να αποδέχονται τη διαφορετικότητα χωρίς να ενοχοποιούν και να αυτονοεχοποιούνται. Παράλληλα, ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση φαινομένων επιθετικότητας (φραστικής και σωματικής) προς μαθητές/τριες που στοχοποιούνται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
10. Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ποιες μορφές τυπικές ή άτυπες μπορούν να παίρνουν οι διακρίσεις, ποιες κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο και γιατί κ.λπ.).
11. Ειδικές παρεμβάσεις στο χώρο της τρίτης ηλικίας, για παροχή ουσιαστικής φροντίδας και προστασίας χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: