Ψυχική Υγεία (Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Μέχρι πρόσφατα, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές αντιμετωπίζονταν με τη βία και τον εγκλεισμό σε άσυλο, με την προκατάληψη, το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για την αλλαγή της κατάστασης χρειάστηκε όχι μόνο η πρόοδος της ψυχιατρικής και της ψυχοφαρμακολογίας, αλλά και η ανάπτυξη ενός κινήματος για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, που διεκδικούσε το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προωθούσε την αλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντί τους.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της άρσης του αποκλεισμού των ψυχικά ασθενών και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, ιδίως σε σύγκριση με την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατούσε στα «ψυχιατρεία» μέχρι πολύ πρόσφατα (π.χ. Λέρος). Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όμως, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με κύριο γνώμονα την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και το βόλεμα «ημετέρων» και όχι τη δημιουργία σταθερών δομών στήριξης και θεραπείας των πασχόντων συμπολιτών μας. Σήμερα, που κλείνει ο κύκλος των ευρωπαϊκών κονδυλίων και μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ακόμη κι αυτή η ημιτελής μεταρρύθμιση κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η φροντίδα, όμως, για την ψυχική υγεία παραμένει επείγουσα. Η στάση της κοινωνίας και των κρατικών υπηρεσιών δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς ένα κίνημα που να ενώνει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, ασθενείς και τις οικογένειές τους και βέβαια κάθε ενεργό πολίτη και το οποίο να βάζει στο επίκεντρο την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει τους ψυχικά ασθενείς αποτελεί βασικό δείγμα του πολιτισμού της.
Για την Αριστερά η φροντίδα αυτή δεν εξαντλείται σε βελτιώσεις του υπάρχοντος συστήματος αλλά σχετίζεται με την πρόληψη στον γενικό πληθυσμό και με την ένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα ως οργανικά μέλη της. Στόχος είναι να ζουν οι ψυχικά πάσχοντες χωρίς το βάρος του κοινωνικού στίγματος αλλά και η κοινωνία να εκπαιδεύεται και να εμπλουτίζεται μέσα από τη συναλλαγή με το διαφορετικό. Στο επίκεντρο της θεραπείας της ψυχικής νόσου βρίσκεται η ψυχοθεραπεία, με τον πλούτο των προσεγγίσσεων της, έτσι ώστε να καλύπτονται οι διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες των πασχόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται:
1) Κλείσιμο των ασύλων και δημιουργία ενός σύγχρονου, τομεοποιημένου συστήματος ψυχικής υγείας στη βάση των αρχών της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινοτικής φροντίδας ενταγμένου στο δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας.
2) Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών παραβιάζονται κατα συρροή κατά την νοσηλεία τους. Προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις χρειάζεται αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών (ακούσια νοσηλεία, δικαστική συμπαράσταση). Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, χρειάζονται μέτρα που να έχουν αποτέλεσμα.
3) Κατάργηση του αναχρονιστικού άρθρ. 69 του Ποινικού Κώδικα και δημιουργία ειδικών καταστημάτων για τους ψυχικά ασθενείς που διαπράττουν αδικήματα.
4) Τον περιορισμό και την κατάργηση της βίαιης πρακτικής της μηχανικής καθήλωσης (δέσιμο στο κρεβάτι) που ακόμα διατηρείται στα ψυχιατρικά ιδρύματα.
5) Επιτάχυνση της αποασυλοποίησης / αποιδρυματοποίησης των ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, η οποία θα επικεντρώνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα παρέχει όλες τις δυνατές θεραπείες με έμφαση στην ψυχοθεραπεία και τις θεραπείες μέσω της τέχνης, του αθλητισμού, της συμμετοχής στα κοινά κλπ. Στελέχωση και στήριξη όλων των στεγαστικών δομών (ξενώνες και οικοτροφεία) με κατάλληλο ιατρικό, παραιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Σύνδεση των δομών με τα δημιουργούμενα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Για τις αραιοκατοικημένες ή απομακρυσμένες περιοχές, δημιουργία πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων κινητών μονάδων ψυχικής υγείας.

6) Άμεση και γενναία δημόσια (και κοινοτική) χρηματοδότηση των των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων που θα κατευθύνεται στη πλήρη στελέχωση με ιατρικό, παραιατρικό και διοικητικό προσωπικό, στη βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής, στην έγκαιρη, διαφανή και επαρκή προμήθεια αναλώσιμων ειδών για την καθημερινότητα των μονάδων και στην στροφή στις σύγχρονες αντιλήψεις αντιλήψεις της ψυχιατρικής. Αξιοπρεπείς αμοιβές και όροι εργασίας για τους λειτουργούς της ψυχικής υγείας όλων των ειδικοτήτων και των κλάδων. Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των διαφόρων λειτουργιών των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων και των προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου. Θέσπιση χρονοδιαγράμματος για οριστική κατάργηση μονάδων ψυχικής υγείας του ιδιωτικού τομέα.

7) Ειδικές πολιτικές για την προστασία ειδικών ομάδων πληθυσμού που βρίσκονται σε κίνδυνο (πρόσφυγες, μετανάστες, ηλικιωμένοι, άστεγοι, άνεργοι κλπ) με προγράμματα επιστημονικά τεκμηριωμένης απογραφής τους και στη συνέχεια σταδιακής σύνδεσης και ένταξής τους στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

8) Δημιουργία θεσμών εργατικού και λαικού ελέγχου των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας κάθε επιπέδου. Ενδυνάμωση των ψυχικά ασθενών και των συλλογικών τους οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Συμμετοχή τους στο σχεδιασμό της πολιτικής για την ψυχική υγεία.

9) Έμφαση στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσα από προγράμματα και καμπάνιες πληροφόρησης και αποστιγματισμού.

10) Διατομεακή συνεργασία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά ασθενείς δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς παρεμβάσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η δικαιοσύνη κ.α.

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: