Ναρκωτικά (από τη Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας.
Η εμφάνιση και η κυριαρχία του ατομικισμού και τα πολλαπλά κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα, ως απόρροια των ριζικών αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων που επέφερε η εγκαθίδρυση του καπιταλιστικού παραγωγικού-καταναλωτικού προτύπου, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση και την ένταση του φαινομένου της εξάρτησης, κυρίως στις νέες ηλικίες.
Η κύρια όμως αιτία, που το πρόβλημα των ναρκωτικών μετατρέπεται σε πραγματική κοινωνική τραγωδία, βρίσκεται στις ασκούμενες πολιτικές αντιμετώπισής τους, που βασίζονται στην απαγόρευση και την καταστολή.
Στη χώρα μας, οι πολιτικές αυτές επιβάλλουν μια καθημερινή βία σε βάρος των χρηστών, με τους εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο τις σοβαρές βλάβες σε βάρος της υγείας τους (AIDS, ηπατίτιδες, κ.ά.), με την εξάπλωση, τον εξευτελισμό και τις φυλακίσεις.
Το μισό περίπου του ποινικού πληθυσμού της χώρας μας, είναι στις φυλακές για αδικήματα που σχετίζονται με τη χρήση των ναρκωτικών και ενώ το άβατο των φυλακών, παραμένει για τις κοινωνικές οργανώσεις και τους πολίτες, το ίδιο δεν ισχύει για το εμπόριο των ναρκωτικών που κυριολεκτικά θερίζει μέσα στα κελιά. Κάθε χρόνο δεκάδες κρατούμενοι χάνουν τη ζωή τους από την παράνομη χρήση της ηρωίνης καταδείχνοντας με τραγικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία του κατασταλτικού συστήματος.
Εκτός όμως από τη βία σε βάρος των χρηστών οι απαγορευτικές πολιτικές αντί να ανακόπτουν, ενισχύουν την εξάπλωση και την ισχυροποίηση του ναρκοεμπορίου, αφού το κέρδος από την παράνομη διακίνηση των ποικίλων ψυχοτρόπων είναι τεράστιο. Ταυτόχρονα εκτρέφουν την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ενδυναμώνουν την αστυνόμευση σε βάρος των ελευθεριών όλης της κοινωνίας.
Είναι γνωστό ότι η παράνομη αγορά των ναρκωτικών δημιουργεί ένα κολοσσιαίο τζίρο διεθνώς, που συσσωρεύεται με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση κυβερνήσεων, τραπεζών και διεθνών οργανισμών, οι περισσότεροι των οποίων, καθόλου τυχαία, είναι θιασώτες της πιο άγριας, καταστολής.
Όσο δεν συνομολογείται ότι ο χρήστης, η ζωή του και η υγεία του χρήζουν προστασίας και ότι η ποινικοποίηση των χρηστών συνιστά παραβίαση προσωπικών τους δικαιωμάτων και πλήγμα στη δημοκρατική ζωή μιας κοινωνίας, τόσο το πρόβλημα των ναρκωτικών θα παραμένει άλυτο και αδιέξοδο.
Γι’ αυτό προτείνουμε μια εναλλακτική-αντιαπαγορευτική πολιτική για την αντιμετώπιση των ουσιών, που θα σέβεται το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, αξιοπρέπειας και υγείας των χρηστών, θα αποκόπτει το χρήστη από την εμπορία και τα ναρκωκυκλώματα, θα μειώνει τη βλάβη και θα ενεργοποιεί ένα ευρύ δημόσιο και κοινωνικό χώρο για την επιστημονική ενημέρωση, την πρόληψη, την πλουραλιστική θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.

Διεκδικούμε:

• αποποινικοποίηση της χρήσης, κατοχής και προμήθειας όλων των ουσιών για προσωπική χρήση.
• δωρεάν χορήγηση των εξαρτησιογόνων ή υποκατάστατων ουσιών σε όσους εξαρτημένους χρήστες έχουν ανάγκη με ιατρικό και κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ίδια η ζωή τους, να αποκοπεί η χρήση των ουσιών αυτών από τον παράνομο εμπόριο και να πληγούν καίρια τα συμφέροντά του.
• διαχωρισμό των ουσιών και ελεγχόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης, ώστε να πάψει η σκόπιμη ταύτισή της με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Γιατί διαφορετικά μέσα από τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση και την παρανομία, η κάνναβη μετατρέπεται σε τεχνητό προθάλαμο για το πέρασμα στις σκληρές εξαρτησιογόνες ουσίες και ιδιαίτερα στην ηρωίνη.
• επέκταση και λειτουργία με δημόσια και κοινωνική φροντίδα, γενναίων προγραμμάτων υποκατάστασης, συντήρησης, πρόληψης και απεξάρτησης.
•θεραπευτικά προγράμματα παντού με βάση το θεραπευτικό πλουραλισμό.
• γενναία χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης.
• ανάληψη του κόστους απεξάρτησης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
• θέσπιση και εφαρμογή μέτρων για την ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των απεξαρτημένων χρηστών.
• προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης για όλες τις ψυχότροπες ουσίες στα σχολεία.
•προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και εξασφάλιση όρων για την επαρκή εκπαίδευσή του.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: