Καταστολή-Επιτήρηση (από τη Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, υφίστανται μια πρωτοφανή επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει μετατραπεί σε ευθύ πόλεμο κατά των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η όξυνση της κρατικής καταστολής σε διεθνές επίπεδο έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια και επιχειρεί να μετατρέψει τον πλανήτη σε αχανές στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι τρομονόμοι, τα βασανιστήρια, η παρατεταμένη προφυλάκιση ακόμα και χωρίς απαγγελία κατηγοριών, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, οι κάμερες, οι μυστικές φυλακές, οι παρακολουθήσεις, η αστυνομική αυθαιρεσία, το σιωπηλά θεσμοθετημένο παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών και η συνειδητή προσπάθεια επιβολής της πειθούς δια της καλλιέργειας του φόβου αποτελούν πλέον, ακόμα και στο πλαίσιο της «δημοκρατικής» Ευρώπης, το κυρίαρχο μοντέλο άσκησης πολιτικής και διατήρησης της εξουσίας, προκειμένου να μην απειληθεί η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.

Η σύμπτυξη του δίπολου πρόληψη/καταστολή σε μία έννοια είναι ήδη γεγονός: η έννοια της «προληπτικής καταστολής» δεν φαντάζει πλέον αντιφατική ή παράλογη. Ταυτόχρονα ο «ύποπτος» υποκατέστησε τον «ένοχο», κατά συνέπεια το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η παρακολούθηση επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια. Όλως τυχαίως, όμως, οι ύποπτοι προέρχονται, ως επί το πλείστον, από χώρους συγκεκριμένων πολιτικών/κοινωνικών/εθνικών/φυλετικών ομάδων και κάθε είδους μειονοτήτων (πολιτικοί ακτιβιστές/εργαζόμενοι/άνεργοι/φοιτητές/μετανάστες κλπ). Αναβιώνει η έννοια του «φιλήσυχου πολίτη» και διαμορφώνονται πειθαρχικές δομές στο κοινωνικό σύνολο ώστε να νομιμοποιείται και να είναι πλήρως αποδεκτή η παθητική κοινωνία της επιτήρησης. Από την καθυπόταξη του σώματος περνάμε στην υποδούλωση του πνεύματος.

Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί ο κυρίαρχος λόγος περί «ασφάλειας» είναι η μαζική συλλογική δράση. Η δική μας πρόταση για την επίτευξη ουσιαστικής ασφάλειας είναι η διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας, ανοιχτής, χωρίς αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα τμήματα, μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και των συλλογικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

α) Ηλεκτρονικό φακέλωμα – Κάμερες/επιτήρηση:

1. Ανάκληση της επικύρωσης της συνθήκης του Σένγκεν και της νέας συνθήκης του Πρυμ, που παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα.
2. Απαγόρευση συλλογής και αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων (δαχτυλικά αποτυπώματα, DNA κλπ).
3. Κατάργηση της ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών και καταστροφή των μέχρι τώρα συλλεχθέντων δεδομένων.
4. Απαγόρευση χρήσης καμερών σε δημόσιους χώρους (εξωτερικούς ή χώρους εργασίας).
5. Απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών.
6. Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

β) Καταστολή – Αστυνομική αυθαιρεσία

1. Κατάργηση των ΜΑΤ και αντίστοιχων στρατιωτικής οργάνωσης σωμάτων.
2. Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών σε διαδηλώσεις, απεργίες και κάθε είδους συλλογικές κινητοποιήσεις.
3. Ρητή απαγόρευση χρήσης κάθε τύπου βίας εναντίον συλληφθέντων κάθε κατηγορίας, με αυστηρή απόδοση ποινικών ευθυνών και τιμωρία όσων καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους, χωρίς καμία ανοχή ή απόπειρα συγκάλυψης. Να τιμωρηθούν ουσιαστικά οι αστυνομικοί που έχουν κάνει αδικαιολόγητη χρήση όπλων σε οποιαδήποτε περίσταση, ιδίως όσοι προκάλεσαν θανάτους ή τραυματισμούς.
4. Ριζική κάθαρση των σωμάτων ασφαλείας από πρόσωπα και αντιλήψεις ακροδεξιών καταβολών.
5. Να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για κοινοβουλευτική έρευνα ώστε να διωχθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο των μυστικών πτήσεων της CIA πέρασαν ή στάθμευσαν στην Ελλάδα και των απαγωγών των Πακιστανών.Να αξιοποιηθούν για το λόγο αυτό οι εκθέσεις της Ευρωπαικής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

γ)Πολιτικές ελευθερίες

Η ασφάλεια, η ελεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η τάξη στην πόλη της αταξίας, η προστασία του κοινωνικού συνόλου, αποτελούν τα άλλοθι για την περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σειρά αδικημάτων που προβλέπονται στον ποινικό νόμο, επιστρατεύονται για να ποινικοποιήσουν τη συμμετοχή στις δημόσιες συναθροίσεις και να αποθαρρύνουν μέσω αυτού, τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Οι συλλήψεις στο σωρό, στις οποίες επιδίδονται οι αστυνομικές δυνάμεις και οι κατηγορίες που αποδίδονται στη συνέχεια, χωρίς κανένα στοιχείο που να συνδέει τους συλληφθέντες με παράνομες πράξεις, έχουν ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της ίδιας της συμμετοχής σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Η αθρόα χρήση χημικών, η απειλή χρήσης και άλλων ακραίων μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις και ο εμπλουτισμός των αρχείων της ασφάλειας με τα αποτυπώματα αθώων πολιτών και στη συνέχεια η δικαστική περιπέτεια για ν’ αποδείξουν την αθωότητα τους, διαμορφώνουν ένα απειλητικό πλαίσιο για την άσκηση των πολιτικών ελευθεριών.
Η δίωξη του φρονήματος των διαδηλωτών αποτελεί τον πυρήνα της καταστολής των διαδηλώσεων.
Η παραπομπή μαθητών με τον τρομονόμο στη Λάρισα, θέτει επί τάπητος το αίτημα για την κατάργηση του τρομονόμου και για την επαναφορά διατάξεων που προστατεύονται συνταγματικά, όπως τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Η ασφάλεια δικαίου που αποτελεί πυρήνα της δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε δίκαιο της ασφάλειας.

Η ελευθερία του συνέρχεσθαι που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, όπως και το δικαίωμα της απεργίας, συρρικνώνονται και αφυδατώνονται.

Η επιστράτευση των απεργών, η κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, μαζί με τη συκοφάντηση τους, αποτελούν το μόνιμο όπλο καταστολής, στο οποίο καταφεύγει το κράτος με την αρωγή μιας αυταρχικής δικαιοσύνης, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της κρατικής εξουσίας.

Το αίτημα για κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων (διατάραξη κοινής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, στάση, διατάραξη κυκλοφορίας και θρασύτητα κατά της αρχής) που περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες, είναι ώριμο να διεκδικηθεί από τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, σε μια συγκυρία που από τη μια σφραγίζεται από την οικονομική κρίση και από την άλλη κυοφορούνται συλλογικοί αγώνες και διεκδικήσεις.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: