Άτομα με Αναπηρία (Συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα)

Η αναπηρία είναι μία κατάσταση πολύπλευρη και πολύπλοκη. Το άτομο που βιώνει την αναπηρία έχει να λύσει ζητήματα και να άρει εμπόδια σε καθημερινή βάση. Στην αυτοεξυπηρέτηση και αυτόνομη διαβίωση του, στη σωματική και ψυχική του υγεία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον κοινωνικό/ελεύθερο χρόνο.
Καθώς σε αυτήν την φάση δεν θα αναπτύξουμε το καθένα από αυτά αξίζει μόνο να σταθούμε στο γεγονός ότι τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, ξεκινούν από την εκπαίδευση. Την εκπαίδευση κυρίως των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Η αναπηρία όμως, δεν αφορά μόνο άτομα, αφορά ολόκληρα συστήματα, τα οποία συστήματα κατά την ψυχολογική ορολογία σημαίνουν ομάδες ατόμων που δρουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους συνιστώντας ένα ευρύτερο σύστημα, μέσα στο οποίο διαβιούμε όλοι. Οι γονείς και το περιβάλλον των ατόμων με αναπηρία βιώνουν την αναπηρία από μια διαφορετική σκοπιά, από αυτήν του των ανθρώπων που καλούνται να υποκαταστήσουν την κρατική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα (ιατρικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά….). Η κατάσταση της αναπηρίας θα πρέπει να ειδωθεί σφαιρικά και οι δράσεις να είναι παράλληλες. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με την ιατρική πλευρά ή μόνο με την κοινωνική ενσωμάτωση ή μόνο με την αυτόνομη διαβίωση. Δράσεις αποσπασματικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

1) Eνίσχυση των ειδικών σχολικών μονάδων που δε θα λειτουργούν ως «χώροι φύλαξης» αλλά ως χώροι παροχής ειδικής εκπαίδευσης, στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Ουσιαστική προσπάθεια την ενσωμάτωσης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης με τμήματα ένταξης που να λειτουργούν, και μάλιστα να λειτουργούν με εξειδικευμένους δασκάλους και με ειδικό προσωπικό στο σχολείο που θα βοηθά την ομαλή ένταξη των μαθητών στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου.

2) Δημιουργία ενός δικτύου πληροφόρησης και συνεργασίας μεταξύ φορέων που εκπροσωπούν όλες τις ομάδες αναπηρίας (κινητικές αναπηρίες, νευρομυικές ασθένειες, χρόνιες ασθένειες, τύφλωση, κώφωση, νοητική αναπηρία, αυτισμός, πολυαναπηρίες κ.α.). Επίσης, το δίκτυο θα πρέπει να περιλαμβάνει και φορείς δημόσιους και μη που ασχολούνται με την αναπηρία σε επίπεδο επιστημονικό, ερευνητικό, υποστηρικτικό, επαγγελματικό, δημοσίων υπηρεσιών κ.α. Υπαγωγή του δικτύου σε κατάλληλο κοινοτικό ή παγκόσμιο πρόγραμμα

3) Εντελώς δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση για τους ανάπηρους κάθε καταβολής εισφορών στους Κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών τους Ταμείων (κατά ρητή υλοποίηση της επιταγής του Άρθρου 21 του Συντάγματος).

4) Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης της αναπηρίας καθώς και σύστασης Κέντρων Αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα ίδρυση άρτιου πολυπληθούς δικτύου Συνοδών και Φροντιστών για ανάπηρους που θα κατέχουν νέες σχετικές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της Πρόνοιας, θα αμείβονται από το κράτος με ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και θα συζούν κατά περίπτωση κατ’ οίκον με τους ασθενείς.

5) Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα και μετατροπή του σε ειδική κοινωνική σύνταξη (το ποσόν της οποίας σε πρώτη φάση να ανέρχεται στο ύψος ενός επιπλέον βασικού μισθού για τους ήδη εργαζόμενους και συνταξιούχους και στο αθροιστικό ύψος δύο βασικών μισθών για ανίκανους προς εργασία, άνεργους και ανασφάλιστους).

6) Άμεση ανάγκη είναι η επέκταση του σχετικού επιδόματος (κοινωνικής σύνταξης) σε μεγάλες κατηγορίες αναπήρων ,δηλαδή τη μεγάλη ομάδα των ημιπληγικών, των κωφών από 18 έως 65 ετών, των πασχόντων από γεροντική άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να βρίσκονται σε τρομακτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της παντελούς αδυναμίας να τους παράσχουν τις απαραίτητες βοήθειες

7) Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, ψυχαγωγίας και άθλησης. Διεύρυνση των ποσοστώσεων για προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όσους είναι ικανοί προς εργασία.

8) Αναστολή κάθε νέας εφεξής ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της ειδικής αγωγής, υγείας, πρόνοιας και ψυχικής υγείας που σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία και διασφάλιση υψηλού επιπέδου και αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν παροχής τέτοιων υπηρεσιών.

9) Δημιουργία σύγχρονου Γενικού Οικοδομικού Κώδικα που να επιβάλλει την προσβασιμότητα των αναπήρων σε όλες τις νέες κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, υποχρεώνοντας παράλληλα τις όποιες δυνατές εργονομικές προσαρμογές στις ήδη υπάρχουσες και στο δομημένο περιβάλλον.

10) Δωρεάν χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ανάπηρους και θέσπιση επιχορήγησης θεάτρων, κινηματογράφων και ξενοδοχείων για δωρεάν χρήση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών από τους ανάπηρους.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 14 Μαρτίου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: