Μην ψαρώνεις!

Κείμενο της Νεολαίας Συνασπισμού που μοιράστηκε σε στρατόπεδα της Α’ ΕΣΣΟ 2006

Περνώντας τη γραμμή του στρατοπέδου, θα σου πουν να «παγώσεις» τη ζωή σου και τα όνειρά σου για ένα χρόνο. Ένας χρόνος, όμως, είναι πολύς καιρός για να τον χαρίσεις αμαχητί σε οποιονδήποτε… Με την εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη, η νεολαία διεκδίκησε την αξιοπρέπεια της: κανείς πια δεν μπορεί να μας τη στερήσει! Αν σε κάτι, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι ως αριστεροί, είναι να στηρίξουμε τον αγώνα σου για αξιοπρέπεια. Κι αν αυτό ακούγεται κάπως γενικόλογο, ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.

Αξιοπρέπεια σημαίνει (και) να μην ξεχνάς τα αυτονόητα. Ότι, για παράδειγμα, ο στρατός αποτελεί, από τη σύστασή του έναν κατασταλτικό μηχανισμό, που εκτός από τη διδαχή αξιών όπως η «εθνικοφροσύνη», η «τυφλή υπακοή στον ανώτερο», η ομοιομορφία και το αντριλίκι, υποτίθεται πως εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας από τον «εξωτερικό εχθρό». Αξιοπρέπεια σημαίνει (και) να αναρωτιέσαι: αν αμυντικό πόλεμο έχουμε να κάνουμε από το 1940, μήπως 70 χρόνια τώρα ο ελληνικός στρατός πολεμάει ανεμόμυλους;

Αξιοπρέπεια σημαίνει (και) να σκέφτεσαι: Η αλλαγή του δόγματος απο αμυντικό σε αποτρεπτικό, αναβάθμισε τον πόλεμο κατά των ανεμόμυλων, βλέπε καταδίωξη μεταναστών/τριών και προσφύγων στα σύνορα, πρόθυμη συνδρομή σε «ανθρωπιστικές» αποστολές δίπλα στις δυνάμεις κατοχής των συμμάχων μας και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα. Ποιος ξέρει; Αξιοπρέπεια σημαίνει (και) να μην κάνεις πως δεν ξέρεις: Η πρόσφατη εξέγερση της νεολαίας έδειξε πως στις αρμοδιότητές του στρατού μπορεί και να εμπίπτει η «συμμόρφωση» και η «επαναφορά στην τάξη», για να πλουτίσουμε τις εμπειρίες μας όσοι δεν προλάβαμε τη Χούντα. Δεν είναι αστείο: Τα σενάρια περί εμπλοκής του στρατού στο έργο της καταστολής της εξέγερσης, καθώς και η πρόσφατη αγορά κατασταλτικού εξοπλισμού (βομβίδες ελέγχου πλήθους, κλπ.) για λογαριασμό του, είναι γνωστά -και απαράδεκτα. Αλλά δεν είναι τα μόνα απαράδεκτα. Υπάρχουν κι άλλα, είτε μιλάει κανείς γι’ αυτά, είτε όχι.

Αξιοπρέπεια σημαίνει (και) να μιλάς γι’ αυτά που όλοι ξέρουν, αλλά λίγοι μιλούν γι’ αυτά. Όλοι ξέρουμε ότι διαφθορά και αδιαφάνεια είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το πνεύμα του στρατού. Όλοι ξέρουμε για τις ευνοϊκές μεταθέσεις, τα δυσεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα στημένα σκηνικά έντασης (Φαρμακονήσι), τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στις «λαϊκές» μονάδες που παραμένουν από απαράδεκτες εως άθλιες, τη σιγή ιχθύος και τη συγκάλυψη για τα όλο και συχνότερα περιστατικά θανάσιμων «ατυχημάτων» οπλιτών -συγκάλυψη τόσο από τους ίδιους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Στρατού όσο και από μερίδα του Τύπου και του επίσημου Κράτους.

Αν αυτές οι αθλιότητες συμβαίνουν στο όνομα του «αξιόμαχου» του ελληνικού στρατού, θεωρούμε ότι κανένα αξιόμαχο δεν είναι πιο σημαντικό από την αξιοπρέπεια. Σε καλούμε, λοιπόν, να μην παραιτηθείς από τη διεκδίκηση μιας θητείας δημοκρατικής και με αξιοπρέπεια και να μην δεχτείς την αναστολή της προσωπικότητάς σου: ένας χρόνος αναβολής από τη ζωή δεν είναι καλή ιδέα. Ως Νεολαία Συνασπισμού είμαστε αλληλέγγυοι με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, την Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία και κάθε άλλη κίνηση που υπερασπίζεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή θητεία (συμβατική ή εναλλακτική) ή/και στην αντίρρηση συνείδησης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπερασπιστούμε κάθε επιλογή σου. Μην ψαρώσεις, λοιπόν! Όποτε αντιληφθείς πως καταπατούνται τα δικαιώματά σου ή αυτά των συναδέλφων σου, μη διστάσετε να βγείτε στην αναφορά παραπονούμενοι! Και μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, για να καταγγείλετε οτιδήποτε. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δημοσιότητα είναι το όπλο μας!

Να θυμάσαι:

* Τα ατομικά και τα ομαδικά καψόνια απαγορεύονται (άρθρα 10 & 64 του στρατιωτικού κανονισμού)
* Τα χαζοχαρούμενα τραγουδάκια που απειλούν να τιμωρήσουν τον εχθρό με …σεξ και βία -ενώ είναι απλά πολεμοκάπηλα και εθνικιστικά μέχρι βλακείας- απαγορεύονται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού
* Δεν είσαι υποχρεωμένος να ορκιστείς στο Ευαγγέλιο –καθένας ορκίζεται στα σύμβολα
που επιλέγει (άρθρο 3, στη βάση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξιθρησκίας)
* Τα παράπονα αναφέρονται στο διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης. Αν επιμείνεις σ’ αυτά, εκείνος οφείλει
να τα μεταφέρει στον προϊστάμενό του
* Οι ποινές δεν είναι αναδρομικές

Διεκδικούμε – Απαιτούμε:

* Δημοκρατικά δικαιώματα και ελεύθερο συνδικαλισμό – Διανομή του κανονισμού στους νεοσύλλεκτους
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή – Ούτε σκέψη για συμμετοχή φαντάρων στην καταστολή διαδηλώσεων
* Άμεση μείωση της θητείας (στρατιωτικής και εναλλακτικής) στους 6 μήνες. Όχι στην επιστράτευση των νέων στα 18 ή τα 21 – Μείωση πλεοναζόντων Στρατοπέδων.
* Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων και στα ΚΑΑΥ, με συνταγματική απαγόρευση – Διάλυση του ΝΑΤΟ.
* Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.
* Κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης
* Υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου συντάξιμων αποδοχών και καταβολή
των ασφαλιστικών εισφορών από το στρατό. Καταβολή του βασικού μισθού στους οπλίτες.

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 6 Φεβρουαρίου, 2009.

 
Αρέσει σε %d bloggers: