Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων

Ο αγώνας των φυλακισμένων είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια
(κείμενο της Επιτροπής Δικαιωμάτων που μοιράστηκε στη διαδήλωση αλληλεγγύης προς τις φυλακές του Κορυδαλλού, στις 18.11.2008)

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει «πως το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας κρίνεται από τις φυλακές της». Αν λάβουμε τη φράση αυτή ως βάση, το επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας μάλλον είναι πολύ χειρότερο από αυτό που οι περισσότεροι/ες από εμάς νομίζουμε…
Χρήστες ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίζονται ως έμποροι, μετανάστες καταδικάζονται επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν δικαστικά έξοδα, τα θύματα του παραδικαστικού κυκλώματος είναι πίσω από τα κάγκελα τη στιγμή που οι εφαρμοστές του κυκλοφορούν ελεύθεροι. Μόλις 700 από τους 13.500 κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, ενώ κοντά 6.000 είναι οι προφυλακισμένοι, άνθρωποι δηλαδή που στερούνται την ελευθερία τους χωρίς να έχουν ακόμη δικαστεί.
Τις τελευταίες δύο βδομάδες 3.000 φυλακισμένοι απέχουν του συσσιτίου, ενώ 7.000 συμμετέχουν στη μεγαλύτερη απεργία πείνας στον κόσμο, 17 εκ των οποίων έχουν ράψει κυριολεκτικά το στόμα τους.

imerologio

Η αντίδραση αυτή των κρατούμενων δεν μπορεί να ξαφνιάζει. Το καθεστώς περιθωριοποίησης ως και εξόντωσης που επί δεκαετίες έχει επιβάλλει συνειδητά το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την αυστηροποίηση των ποινών, τους εκβιασμούς και την καταπίεση των φυλακισμένων, την ασυδοσία των δεσμοφυλάκων και την εξαθλίωση των κρατουμένων, την παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτό.
Είναι σαφές ότι η φυλακή, όχι μόνο δεν προστατεύει τους κρατούμενους, αλλά αντίθετα όλη η δομή της, οδηγεί στην εξόντωση τους. Ποιος, άραγε, δεν γνωρίζει ότι τα ναρκωτικά κάνουν βόλτες μέσα στη φυλακή; Και ποιος δεν γνωρίζει ότι τα συρματοπλέγματα, ο εγκλεισμός, η τιμωρία, ο φόβος, τα βασανιστήρια, στιγματίζουν ανεπανόρθωτα το «ψυχικό κόσμο», κάθε ανθρώπινης ζωής, όσο δυνατή και αν αυτή είναι.

Ο αγώνας των φυλακισμένων είναι δίκαιος. Αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, ενάντια στη σωφρονιστική βαρβαρότητα και τον εξευτελισμό της ζωής τους.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτω από την πίεση της στιγμής, εξαγγέλλει ψίχουλα, εξαπολύει παχιά λόγια και προσπαθεί να ξεγελάσει τους κρατούμενους και την κοινωνία για την αποσιώπηση της κραυγής των απελπισμένων. Η Νεολαία Συνασπισμού συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και διεκδικεί την άμεση αποδοχή των 16 αιτημάτων των κρατουμένων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελεί μία ακόμη ένδειξη φοβικής διακυβέρνησης που στόχο δεν έχει τον άνθρωπο ή την κοινωνική ισορροπία, αλλά την εκδικητικότητα της εξουσίας απέναντι στους πιο αδύναμους από εμάς.

Η ώρα για μια μεγάλη τομή στο λεγόμενο σωφρονιστικό σύστημα είναι τώρα.
Η αλληλεγγύη είναι, όπως και πάντα, το όπλο μας.
Οι κρατούμενοι δεν είναι πια μόνοι τους. Έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που απαιτεί τη δίκαιη αντιμετώπισή τους και την αρμονική επανένταξή τους. Η πολιτική δημιουργίας κοινωνικά αποκλεισμένων, δεν είναι απλά αναχρονιστική, αλλά και επικίνδυνη για όλους μας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων σήμερα, για έναν κόσμο χωρίς κελιά και δεσμοφύλακες αύριο.

fylakes2

12.11.2008 Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού

5.11.2008 Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού-κάλεσμα στη συναυλία αλληλεγγύης της 10.11.2008

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 19 Νοέμβριος, 2008.

 
Αρέσει σε %d bloggers: