Σπάσαμε το άβατο! Κανένας φαντάρος δεν είναι μόνος του!

Σήμερα το πρωί, μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού βρέθηκαν στο κέντρο κατάταξης του Αυλώνα και μοίρασαν στους νεοσύλλεκτους φυλλάδια με τις θέσεις της οργάνωσης για το στρατό, την εναλλακτική θητεία και την αντίρρηση συνείδησης.

Η παρέμβαση αυτή –η πρώτη στα χρόνια ζωής της οργάνωσής μας- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τους νεοσύλλεκτους και τις «παλιοσειρές», αλλά και προς όσους επιχειρούν να περιφράξουν τα μυαλά νέων ανθρώπων με το σύρμα του μιλιταρισμού και του εθνικισμού, ότι η Νεολαία Συνασπισμού και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αγωνιστούν για να πάψει ο στρατός να αποτελεί ένα κολέγιο αυταρχισμού και σωβινισμού.

Σήμερα σπάσαμε το άβατο και δηλώσαμε ότι κανένας φαντάρος δεν είναι μόνος του. Καταγγείλαμε τις προκλητικές εξοπλιστικές δαπάνες, τα σχέδια για επιστράτευση της νεολαίας στα 18, την εκδικητικότητα του ελληνικού κράτους έναντι των αντιρρησιών συνείδησης, τις κοινές πρόβες πολέμου με το Ισραήλ, τις νατοϊκές ασκήσεις και τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού εκτός συνόρων. Καταγγείλαμε τις πρακτικές και τις ιδέες που κάνουν τη ζωή των φαντάρων αβίωτη, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού και των αυτοκτονιών. Θα το κάνουμε όσες φορές ακόμα χρειαστεί.

Εκεί που το παράλογο γίνεται κανόνας επιβίωσης, εκεί που στοιχειώδη δικαιώματα, καθώς και η ίδια η ιδιότητα του πολίτη, αμφισβητούνται, εκεί που ο ατομισμός, ο σεξισμός και ο εθνικισμός συναντιούνται και οργιάζουν, εκεί και παντού, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

p8120536

* Το κείμενο που μοιράστηκε στα κέντρα κατάταξης

Θητεία, στρατός….

….ένας χρόνος (πάνω-κάτω) μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, το κοινωνικό σου περιβάλλον. Σύντομα θα βρεθείς σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί η πειθαρχία, η υπακοή στους ανωτέρους και η καταπάτηση της προσωπικότητας σου. Όλα αυτά, φυσικά, για το κοινό καλό και την καλή λειτουργία του συνόλου, στο οποίο ο φαντάρος δεν είναι παρά ένα γρανάζι ίσο με όλα τα άλλα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι στη θητεία, κάποια γρανάζια (δηλαδή αυτά που έχουν βύσμα) είναι πιο ίσα από κάποια άλλα. Μέσα σ’ όλα αυτά λοιπόν, ίσως να αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να είσαι εσύ εκεί…

Ποιός είναι αλήθεια ο ρόλος του στρατού σήμερα; Σήμερα, ο ελληνικός στρατός ξοδεύει κάθε χρόνο πολλά δις ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα και λοιπές ανάγκες. Πολλά από αυτά τα λεφτά χρησιμοποιούνται στις αποστολές εκτός συνόρων, όπου ο ελληνικός στρατός αποτελεί «δύναμη ειρήνης» (δηλαδή μηχανισμό υλοποίησης των σχεδίων του ΝΑΤΟ και ενίσχυσης της θέσης της χώρας διεθνώς) σε Αλβανία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο κλπ. Η κοινή αεροπορική άσκηση με το Ισραήλ και η αποστολή φρεγάτας (για τρίτη φορά) στην Αραβική θάλασσα, είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα για το πώς φτιάχνεται η «ισχυρή Ελλάδα». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις…

Και η θητεία; Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό στη ζωή των νέων. Ένα σταθμό όπου ενσταλάσσονται τα εθνικιστικά «ιδανικά» του μίσους, και το σεξιστικό πρότυπο του «σκληρού άντρα». Ένα σταθμό που διδάσκει την αξία του ατομικού συμφέροντος, αντί της συλλογικής διεκδίκησης, μέσω του γλειψίματος και του «βύσματος».

Η μείωση της θητείας στους 12 μήνες έγινε χωρίς μέριμνα για το κλείσιμο των δεκάδων άχρηστων στρατοπέδων ανά την Ελλάδα. Στρατόπεδα τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να συντηρούν τα σουβλατζίδικα της επαρχίας. Ας μην ξεχνάμε τα θέρετρα των αξιωματικών (ΚΑΑΥ), όπου χιλιάδες φαντάροι γίνονται υπηρέτες των αξιωματικών τους. Έτσι η στρατιωτική ζωή εντατικοποιείται, οι έξοδοι και οι άδειες κόβονται. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης της ΝΔ για εξάμηνη θητεία και την πρόσφατη πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή στα 20. Παράπλευρη απώλεια όλων αυτών, οι αυτοκτονίες αρκετών παιδιών κάθε χρόνο…

Αρκετοί είναι οι νέοι που θα ήθελαν, αντί για όλα αυτά, να επιλέξουν το δρόμο της αντίρρησης συνείδησης και την εναλλακτική θητεία. Αυτό όμως στην Ελλάδα πληρώνεται ακριβά, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία η εναλλακτική κοινωνική θητεία έχει διάρκεια υπερδιπλάσια από την κανονική, καταντώντας ουσιαστικά τιμωρητική. Το κράτος-τιμωρός δείχνει τα δόντια του όταν πρόκειται για το στρατό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης, ο οποίος καταδικάζεται εδώ και δεκαετίες συνεχώς, για τα ίδια αδικήματα.

Τι κάνουμε όμως εμείς; Εμείς σε καλούμε να μην παραιτηθείς από τη διεκδίκηση μιας θητείας δημοκρατικής και με αξιοπρέπεια. Να μην δεχτείς την αναστολή της προσωπικότητάς σου. Ως Νεολαία Συνασπισμού είμαστε αλληλέγγυοι με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, την Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία και κάθε άλλη κίνηση που προασπίζεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή θητεία ή/και στην αντίρρηση συνείδησης. Μην ψαρώσεις! Όποτε αντιληφθείς πως καταπατούνται τα δικαιώματά σου ή αυτά των συναδέλφων σου, μη διστάσετε να βγείτε μαζικά στην αναφορά παραπονούμενοι! Ακόμα, μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, για να καταγγείλετε το οτιδήποτε. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δημοσιότητα είναι το όπλο μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

* Δημοκρατικά δικαιώματα και ελεύθερο συνδικαλισμό – Διανομή του κανονισμού στους νεοσύλλεκτους –
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή.

* Άμεση μείωση της θητείας (στρατιωτικής και εναλλακτικής) στους 6 μήνες. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων και στα ΚΑΑΥ, με συνταγματική απαγόρευση.

* Καμία πειθαρχική ποινή να μην επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας.

* Υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου συντάξιμων αποδοχών και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το στρατό. Καταβολή του βασικού μισθού στους οπλίτες

Επιτροπή Δικαιωμάτων
τηλ. επικοινωνίας 210-3809319
http://www.neolaiasyn.gr
(για τα δικαιώματα φαντάρων και αντιρρησιών
και τα στρατιωτικό κανονισμό, δείτε επίσης:
www.omhroi.gr, www.antirrisies.gr)

Advertisements

~ από dikaiomatansyn στο 11 Αύγουστος, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: